Brajde: Glazbena razglednica na tanko i debelo

Vokalna skupina Brajde (Kristian Macinić)
Vokalna skupina Brajde (Kristian Macinić)

Porečka ženska vokalna skupina Brajde će u četvrtak u 19 sati u Istarskoj sabornici u Poreču predstaviti svoj novi projekt - album istarske zavičajne glazbe pod nazivom "Kartulina".

Riječ o plodu njihova zajedničkog rada koji su stvarale gotovo dvije godine, a "Kartulina" je, kako joj ime kaže, jedna posebna glazbena razglednica, oblikovana u knjigu od 40 stranica, uz fotografije nagrađivanog istarskog fotografa Kristiana Macinića te s nosačem zvuka sa 16 izvornih napjeva koje su Brajde aranžirale i izvele na tanko i debelo.

Brajde, koje čine Đana Šegon, Klaudia Kovačić-Žigante, Denis Mikatović-Jugovac i Dorijana Čitar, okupile su se prije tri godine vezane zajedničkom ljubavi prema istarskoj tradicionalnoj glazbi i pjevanju na tanko i debelo, a "Kartulina" je, vele one, njihov ponosni suvenir, namijenjen svakome tko je posjetio i svim osjetilima zapamtio Istru.

- Pjevale smo zajedno u klapi godinama, ujedinila nas je ljubav prema etno-glazbi. Proučavale smo arhiv Renata Pernića i na ovom nosaču zvuka donijele presjeke istarske tradicionalne glazbe. Snimanje je odrađeno u Zagrebu, sve smo snimile uživo, bez digitalne tehnike i modernih aranžmana, u tradicionalnom stilu, kako bi se očuvala toplina glasa, kaže Đana Šegon, poznata porečka rokerica.

Kako nam je rekla i u predgovoru knjižice napisala, glazbeni producenti ovog nosača zvuka poštivali su tradiciju i autentičnost i odlučili su se snimanju izvornih napjeva pristupiti na prirodan i tehnički neinvazivan način. Odabrane izvedbe su cjelovite i otpjevane uživo, bez nadosnimavanja. Tijekom snimanja nisu koristili umjetne ojačivače, reverbatore ili bilo kakve korektore zvuka. Mastering se radio u analognoj tehnologiji, a šum trake namjerno je ostavljen. U takvoj izvedbi slušatelji imaju prilike poslušati poznate napjeve poput "Puna je Pula", "Ča je more", "Tri naranče", "Zaspal Pave", "Cviće mi poje" i mnoge koje su Brajde izvodile i na raznim festivalima narodne i tradicijske glazbe u Istri na kojima su nastupale.

Riječi svake pjesme prevedene su na talijanski i engleski jezik. Izdavači su Menart iz Pule i Istra Sub iz Poreča. Fotografije koje se nalaze u knjižici, njih više od 30, bit će predstavljene i na izložbi fotografija "Istarski kraji" koja će na dan promocije biti otvorena u Sabornici. Tada Brajde svojoj vjernoj publici i svim ljubiteljima pripremaju još puno zanimljivih stvari i, naravno, kanti na tanko i debelo. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter