Bradley Manning tvrdi da je žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši američki vojni analitičar Bradley Manning, osuđen na 35 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata stranici WikiLeaks, izjavio je da je žensko i da želi živjeti kao žena pod imenom Chelsea.

Njegova izjava pročitana je u programu "Today" NBC Newsa u četvrtak.

"Dok prelazim u ovu iduću fazu svog života, želim da svi znaju pravu mene. Ja sam Chelsea Manning, ja sam žena", rekao je Manning u svojoj izjavi.

"S obzirom na to kako se osjećam još od djetinjstva, želim započeti hormonalnu terapiju što je prije moguće. Također tražim da me od danas oslovljavate mojim novim imenom i korištenjem zamjenice za ženski rod", kazao je.

Njegov odvjetnik David Coombs rekao je za NBC kako očekuje da će Manning dobiti oprost.

Manning (25) je osuđen na 35 godina zatvora u srijedu zbog davanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njezina osnivača, Juliana Assangea, dovelo u središte pozornosti svjetske javnosti. To je bilo najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Očekuje se da će kaznu izdržavati u Fort Leavenworthu u Kansasu. Coombs je izjavio da vojnik može biti pomilovan nakon sedam godina. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter