Brad Pitt daruje 100.000 $ za promicanje gay braka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glumac Brad Pitt počeo je kampanju prikupljanja donacija za promicanje istospolnog braka darujući osobno 100.000 dolara uoči izjašnjavanja o tom pitanju idućeg tjedna u četiri američke savezne države.

Glumac je pozvao "na hitno prikupljanje donacija u iduća 24 sata u korist Kampanje za ljudska prava", a za svaki uplaćeni dolar glumac će darovati jednako, sve do svote od 100.000 dolara.

Referendum o legalizaciji istospolnog braka treba se održati u utorak istodobno s predsjedničkim izborima u saveznim državama Maine (sjeveroistok), Maryland (istok), Minnesota (sjever) i Washington (sjeverozapad).

Glumac je u svojoj poruci napisao da je to posljednja šansa da "nešto učinimo" i ustvrdio "istospolni parovi - naši prijatelji, susjedi - moraju imaju zaštitu jednaku kao i svi drugi" kako SAD više ne bi imao građane drugog reda.

Službeni brak između dvojice muškarca ili dviju žena nepriznat je na saveznoj razini, no dopušten je sada u šest od 50 država te u glavnome gradu Washingtonu. Potvrđen je još u dvjema državama, a da bi stupio na snagu treba biti prihvaćen referendumom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter