Bracni par iz Pule zamuljao 2,5 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bracni par Botonjic iz Pule, 52-godišnji Behzad i njegova supruga Lada, kazneno su prijavljeni zbog gospodarskih malverzacija teških gotovo 2,5 milijuna kuna. Supružnici Botonjic se sumnjice za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te povrede obveze vodenja trgovackih i poslovnih knjiga.

Kriminalisticko istraživanje nad bracnom parom Botonjic je proveli su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske.

Tijekom krim-obrade otkriveno je da su kao clanovi uprave trgovackog društva Nauticus d.o.o. osnovanog u Rijeci, od sijecnja 2004. do rujna 2005. godine, s ciljem da se na nezakonit nacin materijalno okoriste, iskoristili svoj položaj i ovlasti tako da su sastavili i ovjerili više ugovora o kratkorocnim pozajmicama kojima im je spomenuto trgovacko društvo odobrilo isplatu novcanih sredstava. No, te pozajmice nisu vratili istom trgovackom društvu u predvidenom roku.

Pored toga, sastavljali su i ovjeravali lažne obracune putnih troškova na temelju kojih su si isplacivali naknadu za korištenje osobnog automobila. Time su oštetili trgovacko društvo za najmanje 2.463.000 kuna. Da bi pak izbjegli placanja obveze poreza i prireza na place, sastavljali su neistinite obrasce koje su dostavljali nadležnoj ispostavi porezne uprave.

Naime, u tim su izvješcima lažno prikazali da djelatnicima tvrtke nisu isplacivali place. Na taj su nacin za tvrtku nezakonito priskrbili imovinsku korist od najmanje 45 tisuca kuna, za koliko je oštecen državni proracun. Osim bracnog para Botonjic, kaznena prijava podnesena je i protiv njihove tvrtke Nauticus. (S. KLEVA/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter