Bračni par Grün iz Kölna u Medulin dolazi već 43 god.


Njemački bračni par Wilma (66) i Günther Grün (69) već 43 godine ljetuju u Medulinu i tim ih je povodom danas primio medulinski načelnik Goran Buić.

- Prvi put smo u Medulin došli u kolovozu 1970. i odmah se zaljubili u mjesto i regiju općenito, vašu obalu, plaže… Tada smo došli u Jugoslaviju i nismo znali kako ćemo biti primljeni jer smo iz Njemačke, no gostoprimstvo je onda kao i sada bilo na nivou.

Tijekom 43 godine ovdje smo proveli lijepo vrijeme, upoznali smo jako puno ljudi, a oduševili su nas maslinovo ulje koje u Kölnu nemamo, ovčji, kravlji i kozji sir, pršut te tartufi i vina.

Dolazimo dvaput godišnje u Medulin i ostajemo po 45 dana kroz svibanj, lipanj, kolovoz, rujan i listopad. Kod obitelji Kuharić unajmljujemo apartman već 25 godina i njima kao i načelniku bih se zahvalila na gostoprimstvu, rekla je Wilma. Da se boravak u Medulinu pretvorio u veliko prijateljstvo s domaćinima Zoricom i Stankom Kuharić, potvrđuje i Günther.

- Pretvorili smo se u obitelj. Kad dođemo u Medulin, ljeti puno plivamo, a kad završi sezona, posjećujemo cijelu Istru. Prije 43 godine Medulin je bio ljepši, poput sela, nije bio toliko izgrađen. Mogli smo vidjeti magarce, goveda… Sada toga nema, umjesto životinja vidimo automobile, rekao je Günther.

O svojim gostima samo riječi hvale ima Zorica Kuharić. Kaže da su jako ugodni i fini te da se im ona i suprug trude udovoljiti na svaki mogući način.

- Poslužujemo im našu domaću hranu, a oni nam pomažu u svemu, rade u vrtu, beru s nama grožđe, masline, voće…, kaže Zorica.

Medulinski načelnik rekao je da je ova obljetnica najbolja promocija obiteljskog turizma i da je jako važno da se gosti osjećaju kao doma.

- To je samo potvrda da privatni iznajmljivači uz turističke djelatnike i Općinu odrađuju lavovski posao, a gostoprimstvo je u turizmu najvažnije. Jako mi je drago što dolaze već godinama i nadam se da će tako i nastaviti kroz buduće naraštaje. Mi ćemo nastaviti s uređenjem mjesta i poboljšanjem turističke ponude, a jako je važno i donošenje zakona o turističkom zemljištu da bi se i kampovi digli na višu razinu jer smo ove godine jedino tamo imali pad dolazaka. Zahvalio bih obitelji Grün koja tako dugo dolazi u Medulin i domaćinima, obitelji Kuharić koji su primjer za ostale iznajmljivače, rekao je Buić.

Gosti su na poklon dobili monografiju općine Medulin, šampanjac, zahvalnicu i cvijeće. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter