Braća Sinković nastavljaju karijeru u novoj disciplini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Braća Valent i Martin Sinković, nakon što su postavili svjetski rekord, osvojili sve svjetske kupove i europksa prvenstva te na kraju u Rio de Janeiru osvojili i zlatnu olimpijsku medalju, u srijedu su najavili da nastavljaju  svoju veslačku karijeru u novoj disciplini 'dvojcu bez kormilara'.

"Prelazimo u dvojac bez kormilara i koliko god se čini mala promjena, promjena je velika. Kako je ovo postolimpijska godina, odlučili smo nešto promijeniti. To je veliki izazov i pokušat ćemo osvojiti sve kao i u dvojcu na pariće", kazao je Martin Sinković.

"To nam je veliki izazov, želimo probati neke nove stvari, nitko na svijetu to još nije učinio. Znamo da će biti teško, ali volimo izazove, volimo izazivati sebe i svoje tijelo i vidjeti gdje možemo doći. Želimo ponovno ostvariti velike uspjehe i naciju ponovno učiniti ponosnom", dodao je je Valent Sinković.

Kako su kazali, do odluke su došli zajednički, a onda su je iznijeli treneru koji je također pristao na promjenu.

"Zajedno je došla ta odluka, najprije smo brat i ja pričali i tome, a onda smo rekli treneru koji je također pristao na to jer je i njemu to izazov", rekao je Martin.

"Zadnjih 10 godina su stalno pobjeđivali, stalno su vrhu, ali je trebalo donijeti neko rasterećenje, neki novi sadržaj", pojasnio je odluku njihov trener Nikola Bralić. 

"Njima je to nepoznato, ali meni nije novost. Ja sam već tradio s dvojcem bez kormilara koji je bio uspješan. Počeli smo prije tjedan dana, još se tražimo, ali ono što vidim je perspektivno i obećava", dodao je Bralić.

"Oni su do sada bili lovina, četiri godine nisu izgubili utrku, a sada će postati  lovci. Odlučili smo svjesno stati i i zadržati tu titulu nepobjedivosti i okrenuti se novom izazovu", rekao je Bralić.

Na pitanje novinara koliko je realna mogućnost četverca, Bralić je odgovorio kako je Damir Martin, srebrni u samcu iz Rio de Janeira u ovom trenutku okrenut skifu i želi postati broj jedna u toj disciplini.

Braća Sinković se ne boje poraza u disciplini u kojoj su novi.

"Nismo mi nepobjedivi ni u staroj disciplini. Sport je takav da se uvijek može izgubiti. Meni je veći izazov da možemo pobijediti. Volimo pobjeđivati, ali i ako izgubimo nije kraj svijeta. Poraz je sastavni dio sporta", rekao je Martin.

Bralić je istaknuo kako Martin i Valent na treningu, koji je sada tehnički zahtjevniji, pokazuju volju kao da su tek počeli trenirati i kao da do sada nisu ništa osvojili.

"Prije je trening bio rutina, a sada sve upijaju jer treba puno načučiti", dodao je.

Plan braće Sinković i njihovog trenera je da nastupaju u ovoj disciplini do Europskog prvenstva koje se u rujnu održava na Floridi, a onda će odlučiti što dalje. Prije toga

Prvo natjecanje na kojem će se predstaviti u novoj disciplini je Criatia Open koje se održava u travnju na Jarunu, dok će prvo službeno natjecanje biti Svjetski kup u svibnju iduće godine u Beogradu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter