Braća Sinkauz u zagrebačkom HNK-u

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U Velikoj pokusnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u subotu će u 20 sati koncert pod nazivom "30. dan u godini" održati pulska braća Sinkauz. Zajedno s Nenadom Sinkauzom koji autorski i izvedbeno potpisuje elektroniku, glas i objekte te njegovim bratom Alenom (bas, efekti) nastupit će i perkusionistica Kaja Farszky, spisateljica Ivana Sajko te oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić.

Koncert je posvećen datumu koji je u povijesti obilježen nizom značajnih događaja, a riječ je o nastupu u sklopu ciklusa koncerata improvizirane glazbe koji su braća Sinkauz započeli 2012. godine, a prema konceptu vezivanja svojih nastupa uz datum izvedbe, želeći tako naglasiti neponovljivost i nepredvidljivost improvizacijskog trenutka.

U povijesti je zabilježeno puno značajnih događaja upravo na trideseti dan siječnja. Među ostalim, ritualno je pogubljen Oliver Cromwell, objavljen je roman "Put oko svijeta u 80 dana" Julesa Vernea, Adolf Hitler formirao je nacističku vladu, praizveden je "Hladan tuš" Vladimira Majakovskoga, premijerno je prikazan film "Svjetla velegrada" Charlieja Chaplina (usput, prvi film za koji je Chaplin komponirao filmsku muziku); ubijen je Mahatma Gandhi, održan zadnji koncert Beatlesa…

- Budući da u ovoj kombinaciji, po ovom konceptu, prvi put s nama nastupa i Ivana Sajko, odlučili smo ne koristiti neki njezin postojeći tekst, već se inspirirati događajima koji su se u prošlosti dogodili na dan 30. siječnja. Tek, Ivana je odlučila za ovu priliku upotrijebiti fragmente iz drame Majakovskog "Hladni tuš". S glazbenog gledišta, u fokusu će više biti perkusije odnosno ritam nego li melodija, kazao nam je jučer Alen Sinkauz. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter