Braca po Giostri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpisima dvojice gradonacelnika - Edija Štifanica i Francesca Lunghija - u nedjelju su službeno pobratimljeni Porec i talijanski grad Monselice u padovanskoj provinciji. Završna svecanost uprilicena je u monselickoj gradskoj vijecnici, a u povodu jubilarnog 25. izdanja tamošnjeg povijesnog festivala Giostra della Rocca.

Ta je manifestacija i njen mladi porecki pandan Giostra, iako evociraju dogadanja iz razlicitih povijesnih razdoblja, postala poveznicom dvaju gradova koja ce se sada proširiti i na druge aktivnosti, ne samo na kulturnom te sportskom i obrazovnom planu, nego i na unapredenje lokalne demokracije te gospodarsku suradnju, kako je zapisano u samoj povelji o bratimljenju.

U prigodnom govoru monselicki sindaco Lunghi podsjetio je i da dva grada imaju nekoliko stoljeca zajednickog bivstvovanja u nekadašnjoj Mletackoj Republici, a njegov porecki kolega dometnuo je da ih osim povijesti vežu i dobri ljudi te poželio da ovo prijateljstvo poživi i duže od deset godina, na koliko je povelja potpisana. Štifanic je istaknuo da je i ovo bratimljenje novi korak Poreca, a posredno i Hrvatske, prema Europskoj uniji.

U Monseliceu su u nedjelju održana i posljednja dogadanja u sklopu ovogodišnje Giostre della Rocca, koja je potrajala tri rujanska vikenda. Prijepodne je uprilicena velebna povijesna povorka u kojoj je sudjelovalo oko 1.500 stanovnika gradica koji ih ukupno broji 17 i pol tisuca.

Višesatnu povorku duž tri kilometra gradskih ulica i ove je godine, kao i lani, imala cast predvoditi grupa giostranata iz Poreca, odjevena, istina, u barokne kostime, s obzirom na to da je njihov festival baziran na dogadajima s polovice 18. stoljeca.

Finale monselicke Giostre, kao i u slucaju porecke inacice alke, odnosno nekadašnjih viteških nadmetanja konjanika u gadaju meta, bila je Quintana, u kojoj su po dva predstavnika svake kontrade nastojala jašuci na konjima što brže i tocnije pogoditi visece prstene.


Podijeli: Facebook Twiter