Braca i sestre u istom vrticu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet odluka donio je gradonacelnik Boris Miletic u proteklih tjedan dana, a najznacajnija je ona o izmjenama i dopunama uputa za izradu Pravilnika o upisu djece u vrtice.

Naime, izmjenama tog dokumenta u vrtic ce se moci upisati i djeca ciji roditelji imaju status stranca sa stalnim ili privremenim boravkom na podrucju Pule. Prijedlog o toj izmjeni poslali su Gradu i ravnatelji privatnih vrtica. Takoder, braca i sestre moci ce po novome biti u istom vrticu, zbog cega je, izmedu ostalog, dopunjen dio koji se tice bodovne liste. U nadležnom povjerenstvu svog ce predstavnika imati i privatni vrtici.

No, izmijenjeni pravilnik moglo bi, nakon posljednjih smanjenja subvencija za 20 posto, odbiti potpisati dvadesetak privatnih pulskih vrtica, u kojima svoje mjesto pronade 750 mališana koji se ne uspiju upisati u one gradske.

- Iskazali smo dobru volju prema njihovim prijedlozima, što se vidi i iz ovog pravilnika. Njihova teza da im je subvencija smanjena za 40 posto ne stoji, ovih 20 posto je prvo kresanje dotacija iz proracuna. To je privremeno smanjenje svim proracunskim korisnicima, zbog manjeg punjenja budžeta. Izuzeli smo jedino socijalne programe. U gradskoj upravi i poduzecima na snazi su mjere štednje pa tako može biti i u privatnim ustanovama, rekao je Miletic. Neprihvatljivom smatra izjavu da ce zbog smanjenih dotacija privatni vrtici povecati cijene.

Gradonacelnik istice da bi upravo izmijenjeni pravilnik trebao utvrditi koliko proracunskih sredstava Grad može izdvojiti za svako dijete, bez obzira koji vrtic pohadalo. Cilj im je osigurati jednaku godišnju subvenciju za svakog mališana pa roditelji potom mogu slobodno izabrati u koji ce vrtic upisati svoju djecu, istaknuo je Miletic.

Od ostalih akata valja izdvojiti da je zgrada Rojca, koja zbog svoje velicine zahtijeva kontinuirano održavanje, povjerena Castrumu, što je ocijenjeno racionalnijim nego osnovati posebno društvo za održavanje tog objekta. Castrumu je povjereno tekuce održavanje svih zajednickih prostora zgrade i okucnice, organiziranje i placanje cišcenja te osiguranja zajednickih dijelova zgrade, placanje utroška elektricne energije i vode te provodenje obracuna, naplata i dostava racuna korisnicima Rojca za pojedine prostore u uporabi. Ovom odlukom Castrum je dužan organizirati tehnicku službu održavanja i nadzora, a vrijeme ce pokazati koliko ce korisnici Rojca biti zadovoljni uslugom.

Jedina zdravstvena škola u Istarskoj županiji, pulska Medicinska škola, dobila je pravo gradenja na gradskoj površini od gotovo 2.500 kvadrata. Radi se o površini na kojoj je i dosad bila zgrada škole, a u gradnju novog objekta krece se zbog njene izuzetne derutnosti, zbog koje se nastava odvija na cetiri lokacije.


Podijeli: Facebook Twiter