BP buši nadomak Jadrana!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska ministrica za zaštitu okoliša Stefania Prestigiacomo predlaže Europskoj uniji da što prije postigne dogovor o uspostavi moratorija u vezi sa svim bušenjima na svim naftnim nalazištima na Mediteranu. Talijanski list Corriere della Sera piše da je europski povjerenik za energiju Gunther Oettinger prihvatio talijansku sugestiju i da se sprema predložiti "mirovanje" novih bušotina svim zemljama clanicama EU-a, odnosno prekid bušenja u svim europskim vodama.

Vijest iz Rima i Bruxellesa stiže doduše u vrijeme kad se engleski gigant British Petroleum sprema otvoriti cak pet novih bušotina u Sirtskom zaljevu u Libiji. Libijska vlast dala je blagoslov za to, a njihov veleposlanik u Rimu Abdulhafed Gaddur je srdito odgovorio talijanskim novinarima da se Italija nema što miješati u energetsku politiku Libije, da libijski strucnjaci vec 45 godina rade na tim poslovima na moru te da imaju dovoljno iskustva i ne trebaju pomoc sa strane.

Interesi su ogromni i nije se lako oduprijeti gigantu poput British Petroleuma bez obzira na to što je upravo ta tvrtka u središtu zbivanja vezanih uz najvecu ekološku katastrofu u Meksickom zaljevu gdje je dosad iz podmorja isteklo više od 780 milijuna litara nafte iz nalazišta na dubini od oko 1.500 metara. Dodajmo da ta tvrtka planira bušiti na dubini vecoj od 1.700 metara.

Cini se daleko od nas, ali valja imati na umu da je Mediteran zatvoreni sustav, da je libijski zaljev udaljen tek 560 kilometara od talijanske obale i manje od 800 kilometara do ulaza u naš Jadran.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je izjavio da bi se o pitanju postizanja dogovora glede moratorija na bušenja na Mediteranu trebala angažirati Unija za Mediteran koja je 2008. godine utemeljena kao medunarodna organizacija 21 mediteranske države zahvaljujuci inicijativi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. No, talijanski mediji špekuliraju da je ta udruga zapala u duboku krizu i da nema snage reagirati na takva složena pitanja.

Petroleum u libijskom moru pocinje bušiti vec za nekoliko tjedana. Valja se samo nadati da ce europski i mediteranski politicari smoci snage i postici dogovor o zabrani bušenja na cijelom mediteranskom prostoru, no teško je ocekivati pravovremeni dogovor i odgovor.


Podijeli: Facebook Twiter