Božje Polje: Danas proslava Svete Marije Vele

Misa će se održati na otvorenom, uz mjesno groblje i drevnu grobljansku crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji (arhiva)
Misa će se održati na otvorenom, uz mjesno groblje i drevnu grobljansku crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji (arhiva)

Brojni hodočasnici iz svih dijelova Istre, drugih dijelova Hrvatske i inozemstva okupit će se u četvrtak na blagdan Uznesenja Marijina, odnosno Svete Marije Vele u svetištu Blažene Djevice Marije na Božjem Polju pokraj Vižinade, jednom od najpoznatijih marijanskih svetišta na Poluotoku i među najstarijima u Hrvatskoj. Mjesto je to obnove za dušu i tijelo, uz koje se vežu i čudotvorna izlječenja.

Svečanu sv. misu, koja počinje u 11 sati, predvodit će mons. Ilija Jakovljević, a koncelebrirat će je župnici Kaštelira, Višnjana, Plomina i Vižinade, Marijan Kancijanić, Dariusz Szymanski, Drago Petrović i Alojzije Baf. Misa će se održati na otvorenom, uz mjesno groblje i drevnu grobljansku crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, gdje je prošle godine podignut natkriveni oltar.

Okupljanje će započeti u 10.30 sati molitvom Gospine krunice, a neposredno prije mise bit će blagoslovljen novi kip Majke Božje Kraljice mira, koji je donirala obitelj Feruča i Đulije Marković. Čitavo će vrijeme na raspolaganju biti svećenici za ispovijed, a još jedna misa održat će u crkvi u 17 sati.

Današnja kasnogotička jednobrodna građevina crkve potječe iz 15. stoljeća. Iznad svetišta, u svodu apside smještene su freske koje u živim bojama prikazuju četiri evanđelista, apostole i anđele, a temeljito su restaurirane u 18. stoljeću. Ispod bijele boje zidova svetišta i crkvene lađe djelomično su otkrivene zidne slike koje možda proizlaze iz radionice Ivana iz Kastva. Iz crkve je i slika Bogorodice sa svecima, koju potpisuje slikar Zorzi Ventura, sačuvana u župnoj crkvi u Vižinadi čija je zaštitnica upravo Sveta Marija Vela.

Biskup predvodi misu u Bazilici

Svečanu svetu misu na blagdan Svete Marije Vele u Eufrazijevoj bazilici predvodit će porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Misa se održava u 11 sati. (K. FLEGAR)

Oprtalj: Nova zvona u čast Velike Gospe

Vjernike Oprtaljštine na svetu euharistiju u crkvici sv. Marije iz 15. stoljeća na Veliku Gospu pozvat će nova dva zvona koja su donirali Franko Krt iz Gradinja i župnik vlč. Antun Tonči Jukopila. Na zvonu Franka Krta stoji natpis "Sveta Marija moli za nas", a na drugom "Sveti Anto moli za nas".

I crkvica sv. Lucije u istoimenom mjestu također ima dva nova zvona; jedno je donirao načelnik Općine Oprtalj Aleksander Krt, a drugo vjernici. Zvono staro oko 500 godina, koje je do sada pozivalo vjernike na molitvu u Sv. Luciju, bit će spremljeno u crkveni muzej. Sva četiri zvona izlivena su u radionici Josipa Tržega u Zagrebu. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter