Božićnicu očekuje četvrtina zaposlenih

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Božićnicu ove godine očekuje tek svaki četvrti hrvatski radnik, pokazuje anketa portala posao.hr provedena u prosincu na 550 ispitanika.   

Da svake godine dobije božićnicu potvrdilo je 21 posto anketiranih, a četiri posto očekuje da će je ove godine dobiti nakon dugo vremena.    

Prema rezultatima ankete, božićnica uglavnom nije veća od neoporezivih 2500 kuna, a ovisi o kolektivnim ugovorima i mogućnostima poslodavaca. Neke pak privatne kompanije prednjače u visini božićnice te tu prigodnu blagdansku nagradu isplaćuju u visini prosječne mjesečne plaće.   

S druge strane, većina radnika to jest 75 posto, ove godine ne očekuje božićnicu, a porazan je i podatak prema kojem 43 posto  ispitanika tvrdi da su nekada davno primali taj novčani bonus koji ove godine neće dobiti. Božićnicu nikada nije imalo 32 posto ispitanika.   

Direktor portala posao.hr Saša Jurković smatra da financijski rezovi prvo zahvaćaju posebne primitke (benefite) pa je očekivano da su božićnice i ostali oblici dodatnih izdataka prvi na udaru, jer se većina poslodavaca prvenstveno trudi održati poslovanje.   

Na tržištu je sve češća isplata božićnica u poklon bonovima, kaže on.  

"Bilo kakav oblik nagrađivanja radnika, čak i na simboličkoj razini, značajno doprinosi zadovoljstvu i motivaciji zaposlenih pa se nadam da će se ovi rezultati promijeniti u sljedećoj godini", kaže Jurković.  

Prema procjeni sindikata, masa isplaćenih božićnica mogla bi biti na razini prošlogodišnjih 700 milijuna kuna. Umirovljenici, zahvaljujući listopadskoj odluci Vlade, ovisno o visini mirovine mogu očekivati božićnicu od 100 do 325 kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter