Božicnice jako variraju - prema mogucnostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se u javnim službama podigla bura jer im je Vlada na odlasku pokušala zapapriti smanjenjem božicnica, da bi tu odluku ipak povukla, zaposleni u privatnom sektoru sretni su što taj prosinacki dodatak još uvijek dobivaju. Vecina istarskih tvrtki, barem onih koje smo kontaktirali, i ove ce godine isplatiti božicnice, iznos koji uvelike ovisi o uspješnosti firmi.

Uljanikovcima 1.060 kuna

Radnici Uljanika, najveceg istarskog izvoznika, prema Kolektivnom ce ugovoru dobiti 1.060 kuna božicnice, a onima koji imaju djecu do 15 godina pripada i 600 kuna po djetetu. ?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u arsenalu, kaže da ce ove godine božicnica biti cak nešto izdašnija nego lani, a blagdani ce biti još sladi jer vecina radnika nakon Božica odlazi na kolektivni godišnji koji traje do pocetka iduce godine.

Božicnica sljeduje i radnicima Adris grupe i tvrtki u njenom sastavu. Kako se navodi u priopcenju ove kompanije, iznos božicnice bit ce "u skladu s mogucnostima": TDR ce tako svakom radniku isplatiti božicnicu u gotovini u iznosu od 2.500 kuna, dar u naravi (bon) u iznosu od 400 kuna svakom zaposleniku i dar za djecu od iznosu od 600 kuna za svu djecu koja su mlada od 15 ili su navršila 15 godina u 2011.

Ni u Zagrebackoj banci nece biti loše: kao i prethodnih, i ove se godine dijeli božicnica od 1.500 kuna. Roditelji djece do 15 godina dobivaju i dar u vrijednosti od 500 kuna po djetetu. Ti ce se iznosi djelomicno podijeliti u novcu, a djelomicno u bonovima.

Pulski Arenaturist podijelit ce 1.500 kuna božicnice, bon od 400 kuna te po 600 kuna za djecu radnika.

Bon i predstava

- Radnici Holcima svake godine ostvaruju pravo na božicnicu u iznosu od 50 posto njihove prosjecne bruto place, kaže glasnogovornica Julija Škoro. U Istri se to odnosi na tri Holcimove lokacije: tvornicu cementa u Koromacnu te kamenolome u Plovaniji i Šumberu. Prema Kolektivnom ugovoru, božicnica ce ove godine u prosjeku iznositi oko 4.864 kune bruto. Zaposlenici Holcima dobit ce i poklon-bonove u iznosu od 250 kuna. Za djecu do 15 godina predvidene su kazališne predstave u Koromacnu i Zagrebu, pokloni/bonovi u iznosu od 300 kuna te 300 kuna koje ce roditelji dobiti uz placu.

Osim toga, djeca lokalne zajednice u Koromacnu, iako im roditelji ne rade u Holcimu, takoder mogu prisustvovati kazališnoj predstavi, a Djed Mraz ih dariva poklonom vrijednim 300 kuna.

Zaposleni u Istarskoj županiji dobit ce simbolican dar: bon u naravi u vrijednosti od 400 kuna. Usto, dobivaju i dar za djecu do 15 godina u iznosu od 600 kuna. Bonovi ce se moci dobiti uz placu za studeni, dok ce se o božicnici uskoro pregovarati sa sindikatima, nakon cega ce se donijeti odluka hoce li je uopce biti i u kojem iznosu, istice nacelnik Uprave IŽ-a Valerio Drandic.

Grad Pula ove godine nije isplatio božicnicu svojim službenicima i namještenicima, vec samo regres u ukupnom iznosu od 2.500 kuna. Prvi dio regresa isplacen je u srpnju, a drugi u prosincu. Prema Kolektivnom ugovoru za Grad Pulu, zaposlenima koji imaju djecu staru do 15 godina isplaceno je po 600 kuna.

Iako smo upite poslali i nekim trgovackim lancima (Mercator, Plodine, Getro), odgovor nismo dobili. Javili su nam se samo iz Bille: zahvaljuju na pitanju, ali "nisu u mogucnosti odgovoriti jer sve isplate radnicima smatraju povjerljivim podacima". Nadajmo se da to ne znaci da božicnicu nece dobiti. (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

U DM-u 7.000 kuna, u Plodinama 1.500

Najizdašnije božicnice ce i ove godine, vec tradicionalno, isplacivati Drogerie Markt (DM), kao trinaestu placu, pri cemu prosjecna placa u toj tvrtki iznosi sedam tisuca kuna neto. Hrvatski Telekom svoje ce zaposlenike obradovati s dvije tisuce kuna božicnice, po tisucu kuna ce isplacivati Hrvatska pošta, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, Autocesta Rijeka-Zagreb pak 1.500 kuna.
HEP-ovci ce, prema svom kolektivnom ugovoru, dobiti 1.750 kuna, radnici Hrvatskih šuma pak 1.250. U Croatia Airlinesu niti ove godine nema božicnice, jednako kao što je nije bilo niti lani. Rijecke Plodine ce na ime božicnice djelatnicima isplatiti 1.500 kuna u gotovini, potvrdili su u tvrtki.
U Privrednoj banci Zagreb vele da ce i ove godine, kao što je bilo i prethodnih, isplatiti svojim zaposlenicima božicnicu u iznosu od 1.000 kuna, i to 600 kuna u novcu i 400 kuna putem vouchera/bona. Erste banka ce, navodi se, i ove godine zaposlenicima isplatiti božicnicu koja ce iznositi 1.150 kuna neto. Uz to, zaposlenici ce dobiti i dar u naravi u vrijednosti od 600 kuna neto na darovnu karticu Erste Card Cluba. Iz Raiffeisen banke porucuju da su i ove godine djelatnicima isplatili božicnicu, no ne navode iznos. (B. M. P., A. D. M.)


Podijeli: Facebook Twiter