Božićni sajmovi: Svega ima, ali nema "šuške"

Na novigradskom sajmu mogli su se pronaći različiti ukrasi
Na novigradskom sajmu mogli su se pronaći različiti ukrasi

Vikend u sjeverozapadnoj Istri započeo je božićnim sajmovima. U Novigradu, Brtonigli, Grožnjanu i Petroviji pored Umaga osvanuli su štandovi lokalnih proizvođača i udruga koji su ponudili svoje proizvode i rukotvorine po cijeni od nekoliko kuna do više od stotinu za, primjerice, uvozne igračke u Brtonigli.

U tamošnjem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva osvanuo je najveći sajam s 28 ponuđača koji su pristigli iz Samobora, Žminja, Pule, Višnjana, Buzeta, Umaga i same lokalne zajednice. Uz butelje vina, medarske proizvode, maslinovo ulje, nudili su se i ukrasi, ikebane, rukotvorine dok su najskuplje bile knjige i uvozne igračke.

Sajam se nastavio na after partyju do kasno u noć u podrumskom dijelu koji se uređuje u restoran, a nastupili su Putokazi i Take 5, zborovi, vokalne skupine i L' amour band.

Novigrad je u svojoj ponudi imao više rukotvorina zahvaljujući školama i vrtićima, Zajednici Talijana, Domu umirovljenika i drugim pojedincima koji su izlagali svoje radove u šatoru na Velikom trgu.

Različiti ukrasi od recikliranog materijala, sveprisutne cigle, ikebane, marmelade, rakije, ljekovito bilje, pa čak i stare knjige po 10 kuna na stolovima nude se uz ručno rađene čarape po 40 kuna i heklane kape i šalove.

Zajednica Talijana nudila je kućnu kozmetiku i sredstva za čišćenje koje sami izrađuju u vlastitom "laboratoriju".

- Imamo kreme, jednostavne proizvode za njegu lica, za čišćenje keramike, porculana, stakla, balzam, deodorant, sve od šećera, eteričnih ulja, octa, piva i drugih prirodnih sastojaka, rekla je Diana Baisero Lublana iz Zajednice Talijana.

Na trgu su se predstavili članovi gljivarskog društva Boletus koji su priredili gljivarski kotlić i kuhano vino predvođeni predsjednikom novigradske podružnice Dragom Penavom.

U Petroviji je sajam trajao jedan dan, dok se u Grožnjanu program Božićne bajke odvijao u cijelom gradu i galerijama. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter