Božicni buvljak u Rojcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuti potrošackom groznicom koja svake godine trese svijet, stanovnici Rojca upitali su se može li predblagdansko potrošacko ludilo izgledati malo drugacije.

Odgovor su pronašle udruge Zelena Istra i Monte Paradiso te organizirale "Božicni buvljak u Rojcu" koji ce se održati u ponedjeljak od 15 do 21 sat u Hacklabu i hodniku prizemlja CGU-a Rojc, najavili su organizatori Irena Burba i Venera Bacic Jajalo iz Zelene Istre te Davor Vukovic iz Monte Paradisa.

Buvljak je otvoren za sve one koji imaju, trebaju, nude, poklanjaju, mijenjaju ili povoljno prodaju višak robe, stvari, igracaka, nakita i drugih stvari koje ne koriste.

"Ovom inicijativom želimo u recesijsko vrijeme pokazati da stare stvari imaju svoju pricu, vrijednost i funkciju te da nekom drugom mogu biti itekako korisne", rekle su djevojke iz Zelene Istre. Tako ce na hodnicima Rojca osvanuti sajam s više od dvadeset izlagaca, gradana koji su se vec javili i rezervirali mjesto.

"What would Jesus buy?"
naziv je humoristicnog dokumentarca o komercijalizaciji Božica koji ce se istovremeno prikazivati u prostoru Hacklaba, koji se ovog mjeseca bavi temom konzumerizma. U skladu s time clanovi Monte Paradiso kolektiva odlucili su ukazati na neke negativne strane potrošacke groznice.

Za one koje su propustili dokumentarni program prethodnih tjedana, prije najavljenog dokumentarca prikazat ce se filmovi "Consuming Kids: The Commercialization of Childhood" i "Surplus: Terrorized Into Being Consumers".

Božicnom buvljaku pridružila se i udruga Naš san njihov osmijeh, koja ce prikupljati namirnice za siromašne obitelji u sklopu njihove akcije "Jedna za druge", te su pozvali gradane da donesu barem po jednu namirnicu i na taj nacin uljepšaju blagdane potrebitih.

I kino Valli ce se pridružiti humanitarnoj akciji te ce prodavati plakate filmskih hitova, ali i plakate nezavisnih filmova za sve filmoljupce. Sav prihod od prodaje plakata donirat ce se za akciju "Jedna za druge".

Posjetitelji ce se moci ugrijati toplim cajem i kuhanim vinom uz dobru glazbu, a neki ce možda naci i novogodišnju toaletu za 20 kuna ili cipelice za jednu vecer.


Podijeli: Facebook Twiter