Božicne jaslice na sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Pazinu pocela je rasprava zbog nadoknade štete izmedu Nevija Matasa iz Kršana, kao tužitelja, i Opcine Gracišce i opcinskog vijecnika Alena Bažona. Raspravi su pristupili Matas, nacelnik Gracišca Ivan Mijandrušic te pet svjedoka od kojih i jedan policajac. Drugooptuženi Bažon nije se pojavio na glavnoj raspravi.

Naime, na Badnjak, 24. prosinca 2009., nedaleko od crkve u Gracišcu, na Placu je jedna greda s drvenih jaslica pala na automobil kojim se Matas dovezao dok su mještani slušali ponocnu misu.

Matas je pri izlasku iz crkve vidio štetu na automobilu te o tome odmah porazgovarao s vijecnikom Bažonom te nacelnikom Mijandrušicem. No, buduci da nisu postigli dogovor o saniranju štete na vozilu, radi ocevida pozvana je policija.



Nacelnik odbija bilo kakvu odgovornost za nastalu štetu na automobilu jer Opcina nije bila organizator živih jaslica. Na pocetku svog iskaza Mijandrušic je kazao da je u sudnici izreceno puno laži rekavši da ga je Matas došao potezati za rukav da vidi što mu se dogodilo s vozilom. Nacelnik je naveo da nigdje nema dokaza da je greda pala upravo s jaslica te da jaslice nisu bile loše sagradene. Tim više što tijekom održavanja manifestacije unutra simbolicno boravi mlada obitelj s bebom, krava i magarac.

Nacelnik je kazao da je projekt živih jaslica krenuo od dopisnika iz Vatikana Alda Sinkovica, a da su mještani s oduševljenjem prihvatili tu ideju. Vijecnik Aldo Bažon primio se tog posla jer je godinama uredivao jaslice u crkvi. Za tu manifestaciju ne postoji nikakav dokument, odnosno odobrenje Opcine ili pak zahtjev za održavanjem.

Opcina je, naime, na policiji prijavila održavanje živih jaslica nakon Nove godine do Sveta tri kralja, što je potpisao zastupnik organizatora Opcine, voditelj Damir Bacac. Ono što je bilo prije toga nije u nadležnosti Opcine, kazao je nacelnik.

Potvrdio je da su jaslice postavljene na javnom dobru, ali da nitko nije tražio odobrenje, a Opcina nikom nije branila gradnju jaslica. Naveo je i da nema namjere isplatiti štetu na automobilu jer smatra da je to greška vozaca, dakle Matasa, a ne njihova buduci da je Matas parkirao zadnjim dijelom vozila skoro u jaslice. Dodao je da bi, kad bi se njemu to dogodilo, sam sebi rekao da je budala.

Nevio Matas je u svom iskazu kazao da je automobil parkirao propisno jer su i druga vozila bila tamo parkirana, kao i vozilo samog nacelnika, te da nije dobio nikakvu kaznu za krivo parkiranje, ako se vec nije smjelo. Od Opcine traži podmirenje materijalne štete i nema namjere odustati od zahtjeva jer je, kaže, od svih cuo da je organizator Opcina, crkva i Alen Bažon, kao glavna osoba.

Svoj iskaz je pred sudom dao i policajac Mladen Mijandrušic, koji je upucen na mjesto dogadaja, a kazao je da su dolaskom do oštecenog automobila obavili ocevid, fotografirali stanje, a Matasa uputili da se dogovori s organizatorom dogadaja.

Na upit suda tko je napravio jaslice i organizirao ih, kazao je da su napravljene na javnoj površini, a vjeruje da su ih sagradili mještani u dogovoru s Opcinom. Vjeruje da je drvena greda pala zbog vjetra i lošeg vremena. No, pored oštecenog automobila nalazilo se još vozila, što je uobicajeno za vrijeme trajanja ponocne mise u Gracišcu.

Kazao je da se u to vrijeme moglo prometovati, no da nije bilo potrebno parkirati automobil tako blizu jaslica. Za prometne znakove na prilaznim cestama kazao je da je postojao samo jedan znak i to zabrane parkiranja i zaustavljanja, dok s druge strane nije bilo znakova zabrane. Dogadaj se nije desio za vrijeme održavanja živih jaslica, vec ponocke.

Jasna Vretenar iz Gracišca potvrdila je da je greda bila na automobilu kada je misa završila. Kazala je da su organizatori živih jaslica Alen Bažon i Opcina Gracišce te je decidirano izjavila da zna da je nacelnik dozvolio te jaslice jer u protivnom ne bi od toga ništa bilo.

Dario Strela izjavio je pak da je dolaskom do oštecenog automobila cuo od Bažona priznanje krivice za nastalu štetu te da ce to riješiti. Renco Matas, tužiteljev brat, naglasio je da su jaslice bile loše, neprofesionalno napravljene. Kaže da nije znao tko je organizator, ali da je putem medija vidio da su Bažon i nacelnik Mijandrušic najviše eksponirani i daju izjave, odnosno reklamiraju jaslice. Na sljedecoj raspravi sud ce saslušati drugog policajca koji je bio na ocevidu i Alena Bažona.

Podsjetimo da su žive jaslice u Gracišcu od pocetka privukle veliku pažnju mještana, a i okolice, te brojnih medija. U živim jaslicama je 2009. sudjelovalo oko 130 kostimiranih osoba, a program se održavao 26. i 27. prosinca te 3. i 6. sijecnja na Placu u Gracišcu.


Podijeli: Facebook Twiter