Božićna čarolija ove godine stigla i do Istre


Udruga udomitelja Istarske županije danas je organizirala druženje povodom nadolazećih blagdana za sve svoje članove, vjerne donatore i udomljenu djecu. U prostorijama Udruge celebralaca u Rojcu održao se prigodan program uz podjelu poklona djeci i udomiteljima. Kako je istaknula predsjednica UUIŽ Mirjana Bartolić, ove su godine većinu poklona dobili putem aktivnosti Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece pod nazivom "Božićna čarolija", koja se uspješno provodi već drugu godinu.

Naime, nakon uspješne prošlogodišnje akcije prikupljanja darova za udomljenu djecu, pri čemu su se liste dječjih želja za tren oka popunile, Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece i ove je godine organizirao Facebook akciju "Božićna čarolija - za radost udomljene djece" te pozvao sve građane da se pridruže akciji i postanu nečija "božićna vila ili vilenjak". Ove godine liste dječjih želja odlučili su poslati i istarski udomitelji, te su time postali deveta udruga udomitelja koja se uključila u ovu akciju kroz koju će se podijeliti darovi za 350 djece iz udomiteljskih obitelji.

- Liste sa dječjim željama objavljene su na facebook stranici Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, i zatitralo mi je srce kada sam samo nekoliko sati nakon objave i naše liste vidjela da su se javili donori za dva poklona, a onda je vrlo brzo krenulo i dalje. Akcija prikupljanja darova trajala je do 15.12. i evo, danas su tu spremni pokloni za dječicu koja nestrpljivo čekaju da ih otvore, rekla je uz smiješak Bartolić.

I mimo ove humanitarne akcije kojoj se rado odazvao veliki broj građana, udomljena djeca u Istarskoj županiji svake su godine dobivala ili darove ili đeparac, zahvaljujući brojnim vjernim donorima i samim udomiteljima, kako ni njima ne bi bio uskraćena radost božićnog darivanja. Nažalost, 36 djece koliko ih je danas u devet srodničkih i šest nesrodničkih udomiteljskih obitelji u Istri, koliko ih je registrirano pri Udruzi, još uvijek je premali broj u odnosu na veliki broj djece u domovima kojima bi trebao takav smještaj. Usporedbe radi, u sjevernoj Hrvatskoj u nekim udrugama imaju i po 200 djece u udomiteljskim obiteljima i po 30 do 40 novih udomiteljskih obitelji, što je poražavajuće za Istarsku županiju koja slovi kao najnaprednija i najbogatija regija u Hrvatskoj.

- Kada se dogode određene negativne situacije u roditeljskim obiteljima zbog kojih dijete ili više djece mora biti radi njihovog zdravlja i sigurnosti izdvojeno iz matične obitelji, prema postojećim zakonima traži se kao prvo rješenje njihov smještaj u neku od udomiteljskih obitelji, a tek kao druga solucija dolazi dom. Znam da je mnoge ljude strah da će pružiti topli dom i svu svoju brigu i ljubav nekom djetetu, a da će im ono nakon nekoliko godina biti oduzeto i vraćeno roditeljima. Mada socijalne službe u takvim slučajevima moraju raditi na tome da se situacija stabilizira i dijete vrati u svoju obitelj, to se, nažalost, jako rijetko događa, a sami udomitelji, ukoliko žele i ukoliko se stvore uvjeti za to, s godinama puno lakše od drugih stječu uvjete za usvajanje tog djeteta, istaknula je Bartolić.

Kako se od osnivanja ove udruge do danas mnogo toga nije promijenilo po pitanju udomljavanja djece, nisu se promijenili ni zakoni koji po mnogočemu ne idu udomiteljima na ruku. Djeca koja su smještena i u domovima za nezbrinutu djecu i u udomiteljskim obiteljima imaju pravo na ovu vrstu boravka do svoje punoljetnosti, osim što u udomiteljskoj obitelji mogu ostati još koju godinu duže ukoliko su upisali fakultet.

Naravno, i udomitelji i udomljena djeca dobivaju novčana sredstva od države, međutim, udomitelji ne ostvaruju mnoga prava vezana uz djecu koja ostvaruju svi drugi roditelji, kao što je primjerice pravo na bolovanje zbog udomljenog djeteta. Stoga je još 2011. sastavljen prijedlog na konvenciji hrvatskih udruga udomitelja za izmjene i dopune postojećih zakona koji bi tek sada, čini se, mogao krenuti u proceduru. Kako je istaknula Bartolović, između ostalog u tom se prijedlogu zahtjeva ostvarivanje svih roditeljskih prava u udomiteljskim obiteljima kao i profesionalizacija udomitelja, što bi u konačnici moglo povećati broj udomitelja, a i donijeti mnogo toga dobroga za samu djecu koja su ionako istraumatiziranim svim nesretnim događajima u svojim premladim godinama. No, danas nije bio dan za razmišljanje o svim problemima koji ih svakodnevno prate, već za ugodno druženje i darivanje uz bogatu trpezu koju su priredile vrijedne majke i udomiteljice dok su djeca s neskrivenim nestrpljenjem i uzbuđenjem pogledavala prema darovima.

- Željela bih iskoristiti ovu priliku da od srca zahvalim svima koji nam već godinama pomažu koliko god mogu, nerijetko nas iznenade svojom darežljivošću, a posebice jedno veliko hvala svim obiteljima koje su se odazvale ovom humanitarnom pozivu i omogućile i našoj djeci da zaista dožive i osjete pravu božićnu čaroliju, poručila je Bartolić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter