Božićna čarolija nad gradom sv. Eufemije

Dubravka Svetličić, Edita Sošić Blažević, Marino Budicin i Marija Črnac Rocco
Dubravka Svetličić, Edita Sošić Blažević, Marino Budicin i Marija Črnac Rocco

Tradicionalnu blagdansku konferenciju za novinare, posvećenu programu Božićne čarolije, koja objedinjuje sva događanja u vremenu od 20. prosinca do 6. siječnja, jučer su održali dogradonačelnik Marino Budicin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić, te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević.

Odmah u uvodnoj riječi dogradonačelnik je istaknuo da je blagdanski program prilagođen recesiji, ali i da ta činjenica ne umanjuje broj i atraktivnost događanja. Naime, program je baziran na domaćinskom i autohtonom štihu u kojemu će sudjelovati veliki broj gradskih udruga i pojedinca.

Sve je na letcima

Istovremeno, Budicin smatra kako upravo zavičajna kultura koja će se kao imperativ naći na meniju zabavnih blagdanskih događanja pogađa "u sridu", kada je riječ o turistima i gostima koji će blagdane provesti u Rovinju, a ujedno to je i prigoda da se vještinama, znanjem i sposobnostima predstave udruge i pojedinci svojim sugrađanima.

Čitav program Blagdanske čarolije, koja u pojedinim danima ima i tri i više dnevnih događanja, nalazi se na posebnim letcima koji se mogu pribaviti u Pučkom učilištu, kao glavnom organizatoru satnica i rovinjskih događanja, ali i na drugim gradskim punktovima. Od mnoštva događaja Dubravka Svetličić izdvojila je 2. maraton kratkometražnih filmova (329), koji će se odvijati u subotu, 20. u kazalištu Gandusio, koji je za posjetitelje besplatan.

Također, s nestrpljenjem se očekuje i Božićni sajam knjiga koji se otvara 15. prosinca i kojem je ove godine partner Mali neboder iz Rijeke, a koji za blagdanski dar i na ogled posjetiteljima donosi čestitke s početka 20. stoljeća. Istog dana u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvara se i atraktivna izložba "Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre".

Podjela 1.300 paketića

Od ostalih događanja istaknimo i zabavno-gastronomski program Blagdani u kući batane: Za stolom i uz glazbu, koji na Trgu maršala Tita započinje 20. prosinca i uz stalnu ponudu fritula, fjoki, biškota, čaja i kuhanog vina te delicija iz kužine kuhara Sergia, a potrajat će sve do 6. siječnja.

O onom slatkom dijelu Blagdanske čarolije - podjeli paketića - govorila je Edita Sošić Blažević, kazavši da će Grad Rovinj podijeliti 1.300 poklona za svoje najmlađe sugrađane. Naime, za djecu od prve godine do četvrtog razreda osnovnih škola, podjela paketa odvijat će se u školama i vrtićima, a za djecu koja nisu institucionalizirana podjela paketa dogodit će se u kazalištu Gandusio 13. i uz atraktivnu kazališnu predstavu članova glumačke skupine Zajednice Talijana "Pino Budicin".

- Grad ni ove godine od blagdanskog  darivanja nije izostavio ni sugrađane zlatne dobi, te je za štićenike Doma za odrasle "Domenico Pergolis" osigurano125 paketa, kao i još 36 paketića za mlađe članove Društva osoba s invaliditetom. Također, za socijalno ugrožene građane, njih 400-ak s liste Gradskog društva Crveni križ, osigurali smo i pakete s hranom i higijenskim potrepštinama koji će se u prostorijama Društva distribuirati 17. ,18. i 19. prosinca, a potom i 29. i 30. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

U Crvenom križu također novčanu pomoć od 300 kuna, od 15. prosinca dobit će i umirovljenici čije mjesečne mirovine ne prelaze 1.940 kuna, pojasnila je nadležna pročelnica Sošić Blažević, dodavši i da će za blagdanska darivanja, koja podrazumijevaju paketiće i potpore, Grad Rovinj izdvojiti  508 tisuća kuna. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter