Božićna baletna večer pulskog studija Rondo u INK-u


Balet je esencija ljepote, dobrote, stila i visokih tehničkih dostignuća, koji daje beskrajno zadovoljstvo i sreću, dok je s druge strane prepun životnog odricanja, strogog režima. Balet je kao vrhunski sport, samo s umjetničkom dimenzijom.

Za sinoćnje tradicionalne božićne baletne večeri pulskog studija za klasični balet i suvremeni ples Rondo, ova svojedobna izjava primabalerine Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Mirne Sporiš pročitana je pred punim gledalištem u pulskom kazalištu uoči njene nadahnute baletne izvedbe Rottine "Zauvijek", uz klavirsku pratnju Andreja Vesela, a nešto kasnije i "Vile šećera" iz baleta Orašar.

Demonstracija vrhunskog profesionalnog baleta oplemenila je bogat i veseo program za koji je, pored 20-ak vrijednih scenografa, kostimografa i tehničara, najzaslužnija voditeljica i koreografkinja studija Rondo Oriana Sapotnik. Osim plesu i baletu posvećenih polaznica svih dobnih stupnjeva studija Rondo, tijekom večeri su nastupile i mlade gošće iz Baletnog studija Jastrebarsko, škola za klasični balet iz Zagreba i Rijeke te polaznici pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Već je uvodni nastup najmlađih curica iz predškolske skupine Ronda na Straussovu "Bahn frei polka" razgalio publiku, nakon kojih je Katarina Bužić iz riječke škole za klasični balet suvereno izvela točku na Schumannovo "Sanjarenje". Razigrane i vesele bile su izvedbe polaznica 3. i 4. stupnja Ronda za Straussove "Moulin polke" i Rossinijeve "Tarantelle", kao i Baletnog studija Jastrebarsko uz Straussovu "Trič-trač polku" te njihov egzotičan arapski ples iz "Orašara" Čajkovskog.

Ana Marija Kovačić iz zagrebačke škole za klasični balet nagrađena je velikim aplauzom za solo izvedbu Chopinova "Les Sylphidesa". Vrijedi izdvojiti gošću iz pulske srednje glazbene škole Patriciju Žudetić koja je, uz klavirsku pratnju prof. Jadranke Celić Bernaz, sugestivno otpjevala Dwightovu "O holly night", dok je klavirski duo iz iste srednje glazbene škole Valentina Božac i Karla Novaković izveo Barberov "Galop". One su, inače, ovom točkom osvojile drugo mjesto na državnom natjecanju u Opatiji.

Uz šarolikost vrijednih kostima, u drugom dijelu publika je uživala u temperamentnim izvedbama "Ciganskog plesa" Minkosova "Don Kihota", "Tarantelle Napoletane" te Kalmanove "Kneginje čardaša". (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter