Božić protekao u znaku ciklone, promjenjivo za vikend

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon oblačnog i kišnog vremena, koje je obilježilo božićni tjedan, izuzev za prelijepog i sunčanog Badnjaka, sutra nam se smiješi razvedravanje. Ipak, bura koja će malo osušiti Istru i raspuhati oblake, neće biti dugotrajna, a već do kraja vikenda vraća se i južina.

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje za sutra slabu i umjerenu buru i sjeverozapadnjak na Jadranu, a za subotu ponovno jugo koje na Jadranu može biti i jako. U nedjelju valja opet na moru očekivati sjeverozapadnjak i buru. Istramet je nešto konkretniji što se tiče prognoze za Istru pa za sutra, nakon prijepodnevnog oblačnog vremena s mjestimičnom slabom kišom, prognozira slabu, na jugu Istre i u Tršćanskom zaljevu umjerenu buru. Sredinom dana vrijeme će se smiriti, a do večeri prevladavat će djelomice sunčano vrijeme. Preksutra nas očekuje sunčano, ali uz povremenu naoblaku. Puhat će slab vjetar, u drugom dijelu dana na moru umjeren jugozapadnjak, stoji u Istrametovoj prognozi.

Danas je DHMZ u Puli u 7 sati izmjerio visokih 15 stupnjeva Celzija, primjereno jugoistočnom vjetru, u Poreču je bilo 14, a u Pazinu 12 stupnjeva Celzija.

Vrijednosti za Istru na Istrametovoj tablici kretale su se od 10 do gotovo 16 stupnjeva Celzija. Hladnije je bilo samo na Učki - na Vojaku su se u noći i danas ujutro temperature kretale od 3 do 5 stupnjeva, a na Poklonu od 6 do 7 stupnjeva Celzija, također uz jugo.

Temperatura zraka bi, prema DHMZ-u, sutra trebale biti malo niže, a u dane vikenda vjerojatno i opet malo više.

Unatoč upornoj južini, za Božić u južnoj Istri nije palo puno kiše. Podaci DHMZ-a kazuju da je od srijede u 7 sati do danas ujutro, dakle prije današnje kiše koja je počela s prolomom oblaka nad Pulom oko podneva, na pulskom aerodromu palo 4,6 milimetra. U Poreču je u tih 24 sata izmjereno 14,3, a u Pazinu 20,2 milimetra kiše. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter