Božanstveni Teta Roža i Barba Grgo

Damir Dobravac i William Uljanić sa svojim pomidorima i dinjom
Damir Dobravac i William Uljanić sa svojim pomidorima i dinjom

Kada je riječ o hrani, pravi ovogodišnji hit Rovinja su Teta Roža i Barba Grgo! Za one koji još ne znaju, riječ je o dinji (melonu), rovinjskog poljoprivrednika Williama Uljanića, koja je dobila ime Teta Roža, te o pomidoru proizvođača, vinara i uljara Damira Dobravca, koji je svojim impozantnim rajčicama nadjenuo neobično ime Barba Grgo.

Proizvode ih u malim količinama jer i sama je priča nastala iz gušta, odnosno iz potrebe da njihove obitelji jedu zdravo i ukusno. Ipak, po sistemu "zato jer ste vi to tražili" Teta Roža i Barba Grgo mogu se ove sezone nabaviti na gradskoj tržnici, a najčešće kod samih proizvođača.

- Rovinj i Rovinjština oduvijek su bili poznati po svojim melonima. Riječ je o autohtonoj sorti koja se od pamtivijeka ovdje uzgajala. Njegova glavna karakteristika je okus i sočnost. Međutim, dolaskom introduciranih sorti domaća je polako nestajala, veli Uljanić.

Sjeme za melon je pribavio od, ističe, jedne drage gospođe s gradske tržnice koja ih uzgaja više od četiri desetljeća. Upravo po njoj je svoje melone nazvao Teta Roža.

Dobravac se pak posvetio pomidoru. Kod njega se može nabaviti čak pet vrsta ove rajske jabuke, ali s najvećim će veseljem pričati o Barba Grgi kojeg uzgaja posljednje tri godine, a sadnice je pribavio iz rasadnika Nevije Longo.

- Barba Grgo, koji je takvo ime dobio iz čistog štosa, zahtijeva veću skrb. Malog je prinosa i vrlo je delikatan, a ono što mu najmanje ide u prilog je što se brzo kvari te se mora konzumirati u jedan, dva ili najkasnije tri dana. Barba Grgo je ružnog izgleda, ali božanstvenog okusa. Ili kako ja o njemu volim razmišljati, riječ je o svojevrsnom prehrambenom podsjetniku na dane djetinjstva, kaže Dobravac. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter