Bozaniceva pljuska Mesicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznato je da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesic, šokiran izjavama hvarsko-bracko-viškog biskupa Slobodana Štambuka da bi bilo "normalno i poželjno" da predsjednik države bude katolik, zatražio od kardinala Josipa Bozanica da se javno ogradi od skandaloznih tvrdnji svog biskupa. Medutim, kada smo Ured hrvatskog predsjednika zapitali kako je kardinal Bozanic odgovorio na Mesicev zahtjev, doznali smo da kardinalu tako nešto nije ni na kraj pameti.

Štoviše, Bozanic je Mesicu 25. rujna odgovorio da ga je njegovo pismo zateklo po povratku iz Rima, 18. rujna, no da je o njegovu sadržaju doznao vec u Rimu iz hrvatskog dnevnog tiska. "Poštovani gospodine predsjednice, ovime Vam priopcujem da sam sadržaj Vašeg pisma pomno razmotrio", jedino je još uzmogao, uz pozdrave sa željama za «obilje dobra», napisati kardinal Bozanic.

Bozanicev odgovor na Pantovcaku su doživjeli kao pravu pravcatu bezobraštinu. Ponajprije, tvrde da nije tocno da je Bozanic mogao biti obaviješten o sadržaju Mesicevog pisma preko medija jer je sam Mesic javno rekao da je pisao Bozanicu zbog Štambuka, ali ništa više od toga. Mesic se u svom ambicioznom pismu od 14. rujna potrudio iznijeti kardinalu Bozanicu, u osnovnim crtama, razloge zbog kojih ovoga puta ni Crkva ne bi trebala prijeci šutke preko nedopustivih izjava biskupa Štambuka.

"Vi vrlo dobro znate da je takva izjava izravan udar na temelje ustavnog uredenja Hrvatske, a ujedno i u suprotnosti s civilizacijskim dosezima današnjih demokratskih društava", stoji u Mesicevu pismu Bozanicu. Hrvatski predsjednik nadalje obrazlaže da su u Hrvatskoj svi gradani ravnopravni i da je apsolutno nedopustivo da se bilo koga diskriminira na temelju vjerske pripadnosti ili bilo kojeg drugog specificnog svojstva.

"Biskup Štambuk prevršio je mjeru", razljutio se predsjednik, poducavajuci Bozanica da cinjenica da se u Hrvatskoj vecina deklarira katolicima ne daje Crkvi povlaštenu poziciju, te objašnjavajuci da on sam nikad nije tražio micanje križa iz državnih prostorija, nego micanje svih vjerskih obilježja, što je pak bio povod za crkveni napad na Mesica. "Ocekujem da se Crkva izrijekom ogradi od rijeci biskupa Štambuka", uzaludno je zatražio Mesic. Bozanic se oglušio na Mesicev zahtjev, tek ga primajuci na znanje, što ce, nesumnjivo, samo dodatno produbiti vec ionako duboku provaliju izmedu Kaptola i Pantovcaka.


Podijeli: Facebook Twiter