Bozanić: Spolni odgoj pitanje je svjetonazora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S propovjedaonice zagrebačke katedrale, predvodeći danju misu na Božić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić žestoko je uzvratio na kritike koje vlast upućuje Katoličkoj crkvi zbog njezina protivljenja uvođenju spolnog odgoja u škole.

Štoviše, rekavši da se radi o svjetonazorskom pitanju, a ne o higijeni kardinal Bozanić izravno je replicirao premijeru Zoranu Milanoviću, koji je uoči božićnih blagdana rekao da to nije pitanje svjetonazora nego higijene.

Kardinal je pozdravio predsjednika države dr. Ivu Josipovića i premijera Milanovića, koji su na misu došli sa suprugama, i rekao da njihovu nazočnost vidi kao znak poštovanja katolika i Katoličke crkve u našoj zemlji.

Ipak, kardinal je bio izravan i rekao da "čudi kad se iznova ponavljaju već poznate parole o tome kako se Crkva miješa u područja o kojima ona nema što reći, a govori se o odgoju

- Čega se sve zadnjih dana nismo naslušali i što sve nije napisano o Katoličkoj crkvi i vjernicima. Nismo uočili da su se mjerodavne institucije za zaštitu raznih prava i ravnopravnosti zabrinule i da su reagirale. Koliko samo uvreda, neistina, prozivanja i ponižavanja.

Slušali smo od visokih dužnosnika naše zemlje o tome da se vjernici ne smiju očitovati o nekim pitanjima u odgoju i obrazovanju, pa čak i da roditelji nemaju pravo na to; razni su ljudi predstavljajući se kao stručnjaci nastupali pokazujući veliko nepoznavanje odnosa Crkve i znanosti, Crkve i zdravstvene skrbi, Crkve i njezine uloge u demokraciji i civilnome društvu.

Retorika je to koja seže duboko u vrijeme nedavne prošlosti, rekao je kardinal Bozanić u propovijedi. (Večernji list)

Milanović: Naše su namjere dobre i plemenite

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je komentirajući današnju propovijed kardinala Bozanića posvećenu zdravstvenom odgoju da su namjere Vlade bile dobre i plemenite.

- Jedino što mogu reći je da su naše namjere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar, kazao je Milanović odgovarajući nakon mise u katedrali na pitanje novinara kako komentira današnju propovijed kardinala Bozanića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter