Bozanic: Papa na udaru mržnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic, predvodeci pred oko 40.000 vjernika središnje misno slavlje u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistricke, u propovijedi je pozvao vjernike da u Mariji pronadu uzor vjere, u nedavnu Papinu pohodu Hrvatskoj ocitovanje katolickih vrijednosti, ali i da se mole za Svetoga Oca Benedikta XVI. koji je, kako je istaknuo, posljednjih dana doživio bezobzirne napade i ocitovanje mržnje od dijela hrvatske javnosti.

Vjernike je pozvao da se s pouzdanjem u Boga ne boje nikakvih protivština, vec kao crkva žive jedinstvo i zajedništvo, te "osobito ovih dana mole za Svetoga Oca koji je od dijela hrvatske javnosti doživio bezobzirne napade i nevjerojatno ocitovanje mržnje".

Uputio im je i poziv na molitvu za zadovoljštinu za nanesene uvrede, prije svega, kako je rekao, Bogu, ali i Crkvi i Svetome Ocu. "Ne smijemo dopustiti da se u našu Crkvu, u našu domovinu i u naše živote uvuce privid", rekao je u propovijedi kardinal Bozanic, dodavši da je taj brižno gradeni privid velikim dijelom i raskinut tijekom nedavnog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj.

Podsjetio je i da je Crkva ove godine posebno molila za obitelj, "nošena sviješcu da smo kao Crkva obitelj", a podsjetio je i na poruku pape Benedikta XVI. s euharistijskog slavlja u Zagrebu: "'Dobro obitelji je dobro i Crkve. Izgradnja svake pojedine kršcanske obitelji smješta se unutar vece obitelji Crkve, koja je podupire i nosi sa sobom. I obratno, Crkvu grade obitelji, male kucne crkve. Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj'".

Kardinal je u propovijedi posebice istaknuo da smo posljednjih tjedana u Hrvatskoj izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa, te je pozvao vjernike da sacuvaju jedinstvo. Upravo je pohod Benedikta XVI. bio znak da "Bog progovara i u našim danima", istaknuo je Bozanic.

"Danas je Crkva u Hrvatskoj pozvana na jedinstvo da bi se suocila s izazovima u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti, ako je potrebno, i znak osporavan, ali cvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i covjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebicni interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog", kazao je Bozanic i dodao: "U tom nastojanju moramo biti poput Marije, otvoreni Božjem pozivu, spremni zakoraciti i u nesigurnost".

"Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitivanju svojega djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara vodi na krive puteve i udaljuje od cilja", porucio je kardinal.

Nadbiskup Bozanic se osvrnuo i na svakodnevicu vjernika u Hrvatskoj, ocijenivši da ju karakterizira nehumanost društvenog ustrojstva u kojemu je jedina svetinja gomilanje profita. Zato je pozvao vjernike da u spremnosti na ljubav koja želi i traži dobro drugoga, ostvare i iskuse smisao života kao što im je to porucio i Sveti Otac za vrijeme nedavnog pohoda Hrvatskoj.

"Na tom putu kao Crkva nismo sami", rekao je kardinal Bozanic uputivši vjernike na putokaze svjetla u tami koji im svojim svetackim životom pruža blaženi Alojzije Stepinac, cije je proglašenje blaženim, 3. listopada 1998. upravo u Mariji Bistrici, dogadaj jedinstva koji crkva ne može i ne smije zaboraviti.

Podsjetivši da je i Benedikt XVI. 5. lipnja ove godine u zagrebackoj katedrali pozvao hrvatske vjernike da pogled upru u svetacki primjer Alojzija Stepinca, kardinal Bozanic istaknuo je da se Stepinac zahvaljujuci svojoj kršcanskoj savjesti znao oduprijeti svakom totalitarizmu - te u vrijeme nacisticke i fašisticke diktature znao pružiti ruku drugom, postati braniteljem Židova, pravoslavnih i progonjenih, a u doba komunizma odvjetnik svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svecenika. "Postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo covjeka da živi s Bogom", naglasio je kardinal Bozanic.

"Ne trebamo se bojati niti se smijemo sramiti svoje pripadnosti Crkvi, cak ni onda kada to nije lako, kada smo izloženi pogrdama", rekao je zagrebacki nadbiskup, pozvavši vjernike da u Mariji, nadu uzor takve vjere.



U Hrvatskoj je najbrojnija stranka jadikovanja i kukanja

Pedesetak tisuca vjernika okupilo se u povodu blagdana Velike Gospe na svecanom misom slavlju u Sinju, održanom na Trgu dr. Franje Tudmana. Procesiju i misno slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišic.

U svecanoj procesiji sa slikom Cudotvorne Gospe Sinjske su kao i svake godine sudjelovali alkari, alkarski momci, pripadnici Hrvatske vojske, policije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, sinjske Gradske glazbe, clanovi kulturno-umjetnickih društava, predstavnici civilne vlasti te veliki broj hodocasnika iz Bosne i Hercegovine i drugih mjesta. Mons. Barišic u propovijedi je naglasio da nas pogada i opterecuje mnogo toga.

"Jadikujemo s istomišljenicima, svadamo se s protivnicima, optužujemo jedni druge, opravdavajuci sebe. Uvijek je netko drugi odgovoran za naše stanje. Zar je stoga cudno da pripadamo najbrojnijom stranci u Hrvatskoj - stranci jadikovanja i kukanja", naglasio je nadbiskup.

Pozvao je vjernike da žive u svijesti i dostojanstvu Kristove poruke nade i života: "Vremenitost i vjecnost, nebo i zemlja, duša i tijelo, život i vjera, ljubav prema Bogu i bližnjemu, više se ne mogu rastavljati bez posljedica. Kad god je covjek iz svoga života pokušao udaljiti Boga, najgore je nastradao. Sjetimo se strahota i tragedija sva tri ne tako davna pokušaja bezboštva - fašizma, nacizma i komunizma. Koje li katastrofe i sramote za ljudski rod", zakljucio je propovijed nadbiskup Barišic.



Svetkovina Velike Gospe u Eufrazijevoj bazilici


Pred mnogobrojnim vjernicima u Eufrazijevoj bazilici u Porecu danas svecanu svetu misu predvodio porecko-pulski biskup mons. Ivan Milovan. On je u propovijedi blagdan Velike Gospe nazvao "ljetnim Božicem i Uskrsom", dajuci i na taj nacin znacaj blagdana koji se u Hrvatskoj posebno štuje.

"Majka Božja mora nam svi biti uzor. Moramo si svi medusobno pomagati i ne smijemo biti hedonisti", naglasio je porecko-pulski biskup. Dodao je i da je još Isus rekao da je potrebno zajedništvo i medusobno pomaganje, "a moramo i jedni drugima biti na usluzi".

Svecanoj svetoj misi nazocio je i veliki broj inozemenih turista, kojima se biskup obratio na talijanskom i njemackom jeziku.



Blagdan Velike Gospe u svetištu na Trsatu


Blagdan Velike Gospe svecano je proslavljen danas nizom misa u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, a na jutarnjoj hodocasnickoj misi koju je predvodio fra Antun Jesenovic medu tisucama vjernika bila je i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Fra Antun Jesenovic, novi gvardijan Trsatskog svetišta u svojoj je propovijedi govorio o znacenju uznesenja Majke Božje na nebo. "Današnji blagdan je blagdan nade, radosti i optimizma", rekao je Jesenovic dodajuci da Marijinim uznesenjem covjecanstvo ide prema životu, a ne više prema smrti.

Navecer ce se u Trsatskom svetištu održati središnja svecana misa sa procesijom pod predvodenjem rijeckog nadbiskupa Ivana Devcica.


Podijeli: Facebook Twiter