Bozanić osudio Mamića, Tomašić i napad na bogoslove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić osudio je izjave Zdravka Mamića, Ruže Tomašić, kao i napad na pravoslavne bogoslove. Upitan za komentar o tim zbivanjima kazao je da ne može biti konkretniji budući da je u vrijeme tih događaja bio u Rimu.

- Crkva je protiv svih nasilja s bilo koje strane i protiv izazivanja nasilja. Taj stav se može i ovdje primijeniti, izjavio je Bozanić na konferenciji za novinare i dodao da nasilje i izazivanje nasilja vode još većem nasilju. Osvrnuo se i na utakmicu nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije, izrazio želju "da sve bude najbolje", u rezultatskom smislu, a "najvažnije je da sve bude u miru i u redu". Bozanić se s novinarima sastao primarno kako bi prenio svoje dojmove s konklava i ustoličenja pape Franje. Očito je i Bozanića zahvatila pozitivna atmosfera nastala izborom novog pape.

- Oduševljenje, nada, nešto se događa, iznosio je Bozanić svoje dojmove i zaključio da je ono što se dogodilo obilježilo svijet, ne samo Crkvu. Bozanić je ocijenio i da je Franjina vožnja u minibus s kardinalima nakon što je izabran, a ne u papinskoj limuzini, papin znak Crkvi, svijetu i vjernicima da se oslobode onoga što je suvišno, a što se može upotrijebiti za one koji nemaju.

- Taj znak Crkvi imat će odjeka, a znak se kasnije pretvara u konkretne akcije, najavio je Bozanić. Budući da se papa kako nadbiskup Buenos Airesa služio javnim gradskim prijevozom, i Bozanić je odgovarao na pitanja o korištenju javnog gradskog prijevoza, kazao da se u Rimu uglavnom njime služio, a u Zagrebu ne zna točno kad ga je koristio zadnji put, no za njega osobno to nije nikakav problem. (T. PONOŠ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter