Bozanić: Očuvanjem obitelji do opstojnosti Hrvata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći danas na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije središnje misno slavlje u Mariji Bistrici pozvao je vjernike na očuvanje vjere i obitelji - odnosno bračne zajednice muškarca i žene, kao zaloga opstojnosti hrvatskog naroda, ali i sretnog života svakog pojedinca.

Citirajući dijelove enciklike pape Franje, Bozanić je propovijed posvetio krizi kršćanstva i moralnim stranputicama u zapadnoj civilizaciji pozvavši pritom hrvatske katolike da se brinu za "svjetlo vjere u sebi" o kojemu "ovisi i svjetlo na putu Domovine i naroda hrvatskog".

Vjera je oblik spoznaje i stoga je se ne može svesti na privatnost, već povezati s općim dobrom, poručio je Bozanić te upozorio da nedostatak vjere stvara nezadovoljstva, zabrinutost, tjeskobe i narušene međuljudske odnose na svim razinama.

"Ako se pokuša ugasiti svjetlo vjere, tada mrak obuzima prostore odnosa u obiteljima, među skupinama, ali i među narodima i državama, unoseći nemir i nepravde", naglasio je Bozanić.

Citirajući riječi pape Franje, kardinal je tradicionalno pozvao na očuvanje obitelji te istaknuo da tu "prije svega misli na stabilnu zajednicu muškarca i žene u braku". Ta zajednica, dodao je, znak je prisutnosti Božje ljubavi i prihvaćanje spolne različitosti sposobne za rađanje novoga života.

Ponovno citirajući Svetoga Oca, roditelje je pozvao da "nasuprot kulturi otpada", koja relativizira vrijednost ljudskog života, svojoj djeci prenose svijest da "život treba štititi, sve od majčina krila, priznajući ga darom Božjim i jamstvom budućnosti čovječanstva".

Govoreći o značaju katoličanstva za cijeli hrvatski narod, posebno je istaknuo one koji su najodgovorniji za život hrvatskog društva. "Za njih često molimo svjetlo Božjeg Duha", rekao je nadbiskup te dodao da za budućnost hrvatskog naroda odgovornost ima i svaki hrvatski katolik.

Misno slavlje tradicionalno je počelo procesijom s kipom Majke Božje Bistričke koji su pratile žene u zagorskim narodnim nošnjama, bistrički kuburaši i mnoštvo vjernika.

Deseci tisuća vjernika i hodočasnika prisustvovali su danas misnom slavlju u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u koje katolici hodočaste dulje od 300 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter