Bozanić: Ne prepuštajte se egoizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, na misnom slavlju u svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši da se u vremenima krize vjernici trebaju okrenuti provjerenim obrascima vjerničkog i nacionalnog postojanja.

- U vremenima nepredvidivih i često forsiranih promjena potrebno je držati se provjerenih i čvrstih oslonaca našeg vjerničkog i nacionalnog postojanja. Na tom putu treba uvijek započinjati od obitelji, koju valja ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, zajednički nazivnik i znak istinske i stabilne kulture, koja je u prilog čovjeku, rekao je nadbiskup.

Naglasio je da zakonodavstvo i djelovanje državnih institucija moraju biti u službi obitelji zasnovanoj na braku i otvorenoj životu te da moraju priznavati pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim uvjerenjima.

Bozanić je upozorio i da u vremenima ekonomske krize "interesi pojedinaca i skupina na nasilan način prevladavaju, izlažući još većem siromaštvu i ponižavanju one koji su već dovoljno siromašni i slabi", a vjernike pozvao da se ne prepuštaju egoizmu, nego da pokažu osjetljivost na potrebe drugih.

Misno slavlje tradicionalno je počelo procesijom s kipom Majke Božje Bistričke, koji su na rukama nosili bistrički vatrogasci. Kip su u procesiji pratile i žene u zagorskim narodnim nošnjama, bistrički kuburaši i mnoštvo vjernika hodočasnika.

Zavjetni kip Majke Božje Bistričke rad je pučkog majstora s kraja 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna.

U svetištu u Mariji Bistrici vjernici se okupljaju više od 300 godina, a za 250. obljetnicu svetišta kip je okrunjen zlatnom krunom. (Hina, snimio Ronald Goršić/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter