Bozanić: Milosrđe je uvijek veće od svih poteškoća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u božićnoj čestitki upućenoj svim vjernicima i ljudima dobre volje istaknuo je kako je Isus svojim utjelovljenjem pokazao da je Bog uvijek u središtu svih odnosa zasnovanih na ljubavi, a slika tog odnosa jest obitelj, kao panj iz kojega izrasta mladica - čovjek stvoren iz ljubavi i stvoren da bi ljubio.

"Božićne nam jaslice pokazuju da svatko, ali baš svatko, u božićnom otajstvu ima svoje mjesto: i Bog, i obitelj, i pastiri, i mudraci, i anđeli - svi, baš svi. Nepojmljivo bi u tom smislu bilo da mudraci dođu na mjesto Isusa, ili da središnje mjesto Svetoj obitelji oduzmu pastiri ili anđeli", neke su od kardinalovih misli što ih je izrekao u božićnoj čestitki koju je večeras uputio svima u Domovini i inozemstvu.

Kardinal je rekao i da božićne jaslice na neki način simboliziraju ljudski život u njegovoj uređenosti i u njegovoj naravi te da nam "božićno otajstvo pokazuje: svaki, ama baš svaki, čovjek od Boga je željen i Bog mu je dao mjesto na ovome svijetu, u kojemu će rasti, sazrijevati, ljubiti i biti ljubljen. To je mjesto, rekao bih, svetinja. Zato micanje čovjeka s njegova mjesta, čupanje iz njegova određenja, napad je na čovjeka, na njegove vrjednote i njegovo dostojanstvo".

Božićno otajstvo, dodao je kardinal Bozanić, obasjava ljude i donosi im utjehu, posebno onima kojima se danas oduzima dostojanstvo te doživljavaju progone s mjesta koje im pripada, a to je doživjela i Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa kad je bila progonjena iz jednoga mjesta u drugo, a i sam Isus je ovozemni život završio progonom i smrću na križu.

Zato je, istaknuo je kardinal u čestitki, "božićno otajstvo posebno blisko obiteljima koje osjećaju da im je dostojanstvo omalovaženo, obiteljima koje su u sebi razdijeljene, čiji članovi gube radna mjesta, mladima koji traže posao. "Sin Božji svraća svoj pogled na sve starije osobe, a osobito na one kojima je egzistencija ugrožena, a dostojanstvo pogaženo", naveo je.

Kolike samo bolesne i žalosne obasjava blagotvorna utjeha Božića, rekao je kardinal, dodajući da je Božić blizak i onima u našem društvu koji zbog svojih uvjerenja i životnih stavova osjećaju kobne posljedice. "U božićnom otajstvu ima mjesta i za hrvatske branitelje koji su se borili za Hrvatsku kao zemlju slobode, mira i uzajamnog poštovanja, a danas mnogi s tugom gledaju na Domovinu koja je dovedena u sadašnje stanje", istaknuo je Bozanić.

Podsjetio je da Drugi vatikanski koncil kaže da se svojim utjelovljenjem Sin Božji na neki način sjedinio sa svakim čovjekom - radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio ljudskim srcem, rođen od Marije Djevice postao je uistinu jedan od nas.

"Isus je svojim rođenjem posvetio zemlju i mjesto na kojemu živimo. Izabrao je prebivati u našoj povijesti, u takvoj kakva jest, sa svim njezinim radostima i bolima. Isusovim rođenjem Bog je jednom zauvijek stao na čovjekovu stranu da nas iznova digne iz naših bijeda, nevolja i grijeha, da nas spasi", rekao je kardinal. Istaknuo je da nam Isus donosi duhovnu snagu koja nam pomaže da nas ne shrvaju poteškoće, napori i žalosti, donosi nam radosnu vijest da je Bog s nama, da nas Bog ljubi, da nismo sami.

"Dragi prijatelji, Isusovo nam rođenje i ovog Božića poručuje: božansko milosrđe uvijek je veće od svih naših poteškoća. Upravo ono u konačnici spašava čovjeka. Ono je i dosad nadahnjivalo brojne sinove i kćeri hrvatskoga naroda koji su znali i u najtežim trenutcima pružiti ljubav, pomoć, utjehu ondje gdje je bilo najpotrebnije", istaknuo je zagrebački nadbiskup. Kardinal je uvjeren da će se to božansko milosrđe očitovati i ovoga Božića.

Jer, zaključio je, najuzvišeniji izraz toga milosrđa jest rođenje Sina Božjega i ono nas poziva: "ustani, brate i sestro, i hrabro hodi, jer iz ljubavi i za ljubav si stvoren, a ne za propast".


Podijeli: Facebook Twiter