Bozanic kritizirao Mesica citirajuci Papu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadbiskup zagrebacki kardinal Josip Bozanic nastavio je u subotu, neizravno, polemiku Katolicke crkve i predsjednika Stjepana Mesica o vjerskim simbolima u javnosti. On se u homiliji izrecenoj u Mariji Bistrici koristio autoritetom pape Benedikta XVI. i njegove nove enciklike "Ljubav u istini" u kojoj Papa govori o potrebi da i u javnom prostoru bude mjesta za Boga.

Benedikt XVI. kaže, a Bozanic citira, da "kršcanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju samo ako i u javnom prostoru bude mjesta za Boga, pri cemu se osobit naglasak stavlja na kulturalnu, društvenu, ekonomsku te nadasve politicku dimenziju".

Citirao je i da "iskljucivanje religije iz javnog života, kao i religijski fundamentalizam (druga krajnost), onemogucuje da se osobe zbiljski susretnu i zajedno suraduju u napretku covjecanstva" te da "i u laicizmu i u fundamentalizmu nestaje mogucnost plodnog dijaloga i djelotvorne suradnje razuma i religijske vjere. Svakim prekidom tog dijaloga razvoj covjecanstva placa visoku cijenu".

Bozanic je aludirao i na skore predsjednicke izbore pozvavši vjernike da mole cesto i ustrajno "osobito nadolazecih mjeseci, za narod i Domovinu da nas Bog oslobodi od privida i zavaravajucih ponuda te da nam dade mudro srce kako bismo mogli spoznati i podržati ono što promice opce dobro, solidarnost s potrebnima, mir i razumijevanje na dobrobit svih u sadašnjosti i buducnosti". Pozvao je vjernike i da mole za slogu te zajedništvo u Hrvatskoj, "da tkivo našeg naroda ne razjedinjuju oni kojima nije stalo do hrvatskoga boljitka".

Pred više desetaka tisuca vjernika, medu kojima je bila i premijerka Kosor, nadbiskup zagrebacki osvrnuo se i na krizu kazavši da je potrebno, posebno u vrijeme krize, zalagati se da bi obitelji imale potrebno za život i napredak. Od Bogorodice je Bozanic zatražio pomoc u obrani, zastupanju i promicanju evandeoskih nacela, posebice kad je rijec o ljudskom životu, braku, obitelji, odgoju djece i mladih. Bozanic je vjernike pozvao i da ne dopuste eksperimentiranja nad životom i zdravljem ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter