Bozanic: Crkva nije nikada podupirala ustaštvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovdje u Jasenovcu osjecamo duboku bol sa žrtvama, a posebno zbog onih koji su ovdje trpjeli i bili ubijeni od strane pripadnika hrvatskog naroda, a još više od strane pripadnika katolicke Crkve", porucio je iz župne crkve u Jasenovcu zagrebacki nadbiskup kardinal Bozanic uoci svog prvog posjeta mjestu nekadašnjeg ustaškog logora.

Govoreci pred tristotinjak svecenika Bozanic je rekao da Crkva nikad nije podupirala, nego su se dapace njezini predstavnici protivili necovjecnoj ideologiji koja je bila usmjerena prema Židovima i Romima, ali i politickim neistomišljenicima iz naroda. Kardinal se založio za istinu i za žrtve svih totalitarnih režima ukljucujuci i komunizma, rekavši da se u nas zlocin komunizma još uvijek skriva i nijece.

U svojoj propovijedi spomenuo je i strahote Ante Pavelica i ustaša koji su hrvatski narod odveli u tragediju patnje i poniženja, ali i strahote partizana i komunistickih vlastodržaca pod vodstvom Josipa Broza Tita. Kao i u svojoj propovijedi u Bleiburgu gdje se osvrnuo na Jasenovac, porucio je da dobronamjernom covjeku ne može biti jednostavno ni razumjeti ni prihvatiti tumacenje da su žrtve Bleiburga i križnih puteva posljedice onoga što je ustaški režim pocinio u Jasenovcu.

Za Bozanica je nerazumljivo da se danas s politickih pozornica bez posljedica za javno izgovorenu laž, insinuira da je Katolicka crkva uporište ustaštva.


Podijeli: Facebook Twiter