Botoksom protiv glavobolja i migrena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Botoks kao popularni tretman za uklanjanje bora mogao bi biti i vrlo ucinkovit lijek za ublažavanje migrena i glavobolja, pokazali su rezultati istraživanja koje je provedeno u Španjolskoj. U Velikoj Britaniji botoks je vec odobren kao tretman oboljelima od kronicnih glavobolja.

Znanstvenici sa Sveucilišta Granada volonterkama su jednom tjedno ubrizgavali botoks u kljucne tocke na vratu i glavi, a zahvaljujuci tretmanu prepolovio se broj napada migrena, dok su nuspojave bile minimalne. Znanstvenicima nije posve jasno na koji nacin botoks suzbija migrene, no vjeruju da je moguce da on ometa put živcanim signalima, kao i osjetu boli, do mozga.

U Velikoj Britaniji botoks je vec odobren kao tretman oboljelima od kronicnih glavobolja, a to su pacijenti koji migrene imaju najmanje 10 do 15 dana u mjesecu. Medutim, ovaj tretman, kako istice voditelj studije Juan Miguel García Leiva, ne bi trebao biti "prvi izbor prilikom odabira tretmana za oboljele od migrene", a preporucuje se samo onima koji su prije toga iscrpili sve ostale metode lijecenja.


Podijeli: Facebook Twiter