Botoks ubija!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Prijatelji životinja pozvala je javnost na obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama i u sklopu toga upozorila na okrutnu praksu testiranja botoksa na životinjama radi izgladivanja bora na licu.

Prijatelji životinja kao clanovi Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) pridružili su se medunarodnoj kampanji za zabranu tih užasnih testiranja.

Na rijeckom Korzu su u srijedu aktivisti udruge izveli performans u kojem su im lica bila prekrivena injekcijama botoksa da bi upoznali javnost sa stravicnim pokusima iza zidova laboratorija.

Na informativnom štandu gradani su mogli dobiti više informacija i potpisati peticiju koju je pokrenula organizacija Lijecnici protiv pokusa na životinjama, a kojom se traži ukidanje testiranja botoksa na životinjama i prelazak na dostupne i humane metode. Peticija se može potpisati i na www.prijatelji-zivotinja.hr.
 
Tretmani botoksom, nervnim otrovom koji se, osim u medicinske, u velikim kolicinama koristi i u kozmeticke svrhe, sve cešce su prisutni i u Hrvatskoj. Paradoksalno je da tretman botoksom ne samo da ima kratkorocne efekte na bore, vec uzrokuje stvaranje novih te se tako stvara zacarani krug neprestanog stradavanja životinja u testiranju botoksa.
 
U pozadini testiranja skrivaju se bol i smrt tisuca životinja koje su izložene velikoj patnji radi ljepote. Prvotno zamišljen kao sredstvo za tretiranje nekih medicinskih problema, botoks je postao popularan ponajprije zbog korištenja u kozmeticke svrhe.

Tako se proizvod koji se u velikoj mjeri koristi u kozmeticke svrhe testira na životinjama iako su testiranja u te svrhe zabranjena. Stravicno je i što se svaka nova serija botoksa zasebno testira na životinjama pa se tako žrtve ljepote broje u stotinama tisuca bolnih umiranja.
 
Životinje umiru u stravicnim mukama u ozloglašenom testu otrovnosti, LD50 testu, koji je u mnogim državama zabranjen, a u kojemu se skupinama životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom daju razlicite doze otrova sve dok 50 posto životinja ne umre da bi se ustanovila smrtonosna doza.

Ovaj iznimno bolan test uzrokuje užasne dugotrajne bolove, paralizu te krvarenja iz ociju i usta, a oštro ga kritiziraju i smatraju neznanstvenim i sami znanstvenici, isticu iz udruge.


Podijeli: Facebook Twiter