Botox za migrene preko zdravstvenog osiguranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britansko javno zdravstveno osiguranje placat ce troškove injekcija botoxa osobama koje pate od kronicnih migrena nakon što je nadležni institut zakljucio da je ta vrsta lijecenja vrijedna troška.

Botox je u Britaniji odobren kao lijek za sprijecavanje kronicnih migrena kod odraslih osoba, no institut NICE ranije nije smatrao da ga treba dodati na popis lijekova koje placa osiguranje. Nakon što je zatražio dodatne informacije od proizvodaca, institut je promijenio mišljenje i izdao preporuku da se pokrivaju troškovi kod odredenih vrsta migrena.

"Kronicne migrene iznimno su iscrpljujuce i mogu znacajno utjecati na kvalitetu života osobe", kazala je Carole Longson, direktorica procjena u NICE-u. "Zadovoljni smo što je odbor preporucio Botox kao preventivnu terapiju za one odrasle osobe cije se glavobolje nisu popravile uz tri druga razlicita lijeka te cije glavobolje nisu izazvane prekomjernom upotrebom lijekova", navodi se u priopcenju NICE-a.

Jedan ciklus lijecenja migrene botoxom traje 12 tjedana i košta nešto više od 400 eura. NICE je preporucio da se nakon dva ciklusa lijecenje prekine ako se ne postigne poboljšanje. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter