Bostonska policija zanijekala uhićenje bombaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki istražitelji vjeruju da su sa snimaka sigurnosnih kamera uspjele identificirati osobu koja je u Bostonu tijekom maratona aktivirala dvije bombe  i izazvala smrt triju osoba te ranjavanje više od 180 ljudi, javlja Reuters.

Istražitelji su večeras zanijekali bilo kakvo uhićenje.

"Usprkos informacijama koje govore suprotno, nije bilo uhićenja u (istrazi o) napadima tijekom maratona", rekli su na svom računu na Twitteru odmah pošto je CNN objavio da je jedan osumnjičenik uhićen.

I sama televizijska mreža je promijenila izvješće, govoreći o zbrci i o nesporazumu te dodavši da sumnjivac viđen na snimci nadzorne kamere nije identificiran.

CNN-ov reporter ranije tijekom dana izjavio je da je riječ o "muškarcu tamne kože", dok su drugi američki mediji počeli izlaziti s informacijama da je sumnjivac već uhićen, što je izazvalo cijelu pomutnju u američkim medijima.

Jedan od izvora za The Boston Globe izjavio je da se uhićenje bombaša očekuje vrlo brzo, dok je agencija Associated Press navela da je osumnjičeni za teroristički napad već u pritvoru. Reuters je sve te navode opovrgnuo pozivajući se na nekoliko izvora iz američke vlade i policije koji tvrde da nikakvih uhićenja vezano za bombaški napad u Bostonu do sada nije bilo, niti je itko iza rešetaka.

Tiskovna konferencija sa službenom izjavom predviđena je danas u Bostonu u 17.00 sati (večeras u 23.00 sata po srednjoeuropskome vremenu).

Do preokreta u istrazi navodno je došlo zahvaljujući snimkama s nadzornih kamera trgovine u neposrednoj blizini područja gdje se dogodila druga eksplozija. Policijski izvor za CNN je potvrdio da su istrazi pomogle i snimke jedne lokalne televizijske postaje, ali nije htio otkriti dodatne detalje o "velikom preokretu" u istrazi. The Boston Globe piše da »vlasti posjeduju fotografiju sumnjivca koji nosi, a možda i ostavlja, crnu torbu blizu mjesta druge eksplozije«.

John King, CNN-ov reporter koji je prvi došao do ovih informacija, tvrdi da mu službeno nisu htjeli potvrditi, ali ni opovrgnuti da je muškarac sa snimke pronađen i uhićen. 

Dva dana nakon dvaju napada u Bostonu FBI počinje sastavljati prilično jasnu sliku o dijelovima korištenim za izradu bomba, ali je još oprezan u vezi s identitetom, motivima i izrađivačima tih smrtonosnih naprava, navodi Hina.

Američki mediji pišu, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su sastojci jedne bombe postavljeni u ekspres lonac naguran u ruksak, a da je druga bila sličnog dizajna. Smatraju također da se radilo o tempiranim bombama. Upute o tome kako se kako se može napraviti bomba od ekspres lonca napunjenog šrapnelima mogu se pronaći na internetu, piše LA Times. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter