Boston: Obama počiniteljima: "Pronaći ćemo vas"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u četvrtak u Bostonu da će počinitelji dvaju smrtonosnih napada tijekom poznatog maratona kroz taj grad biti pronađeni i izvedeni pred sud.

"Da, pronaći ćemo vas, da, odgovarat ćete pred pravosuđem", rekao je Obama, veoma ganut, na ekumenskom vjerskom obredu u prepunoj katedrali Svetog križa, organiziranom u počast trima poginulima i oko 180 ozlijeđenih u tom napadu koji je šokirao grad.

"Ako su nas htjeli zastrašiti, terorizirati i uzdrmati vrijednosti koje nas određuju kao Amerikance, mora im biti jasno: izabrali su krivi grad", rekao je Obama.

"Iduće godine, trećeg ponedjeljka u travnju svi će se vratiti u ovaj prelijepi američki grad i trčati bolje nego ikad kako bi, više no ikad, ohrabrili 118. bostonski maraton", dodao je, što je popraćeno burnim pljeskom.

"Možda smo trenutačno posrnuli, ali ćemo se podići i nastaviti dalje. Mi ćemo dovršiti utrku", rekao je.

Tri dana nakon najtežeg napada u SAD-u nakon 11. rujna, istražitelji nisu obznanili ni motiv, ni imena počinitelja i još nisu iznijeli nijednu hipotezu.

Među 180 ozlijeđenih, desetak osoba je bilo podvrgnuto amputaciji, neki su ostali bez obje noge, zbog dubokih ozljeda koje su uzrokovali čavli, metalni dijelovi i čelične kuglice iz bomba.

Za rehabilitaciju nekih žrtava trebat će mjeseci pa i godine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter