Boštjan, Mark i Gjuro patroliraju ulicama Poreča

Pomaganje turistima
Pomaganje turistima

Ulicama Poreča i okolice tijekom ovoljetne sezone, uz hrvatske policajce, patroliraju Gjuro Liber i Marc Frank iz Beča te Boštjan Pantner iz Celja, uključeni u međunarodni projekt MUP-a "Sigurna turistička sezona". Angažirani su kako bi domaćim kolegama do početka rujna (Liber i Frank do 2. rujna, a Pantner do 17. kolovoza) pomogli u svakodnevnim zadacima, doprinijeli ugodnijem boravku turista te imidžu Istre i Hrvatske kao sigurnih turističkih destinacija.

- Uglavnom razgovaramo s građanima našeg govornog područja, upozoravamo ih kako se trebaju ponašati da bi se zaštitili od sitnih kaznenih djela češćih u vrijeme ljetnog odmora, pomažemo u slučajevima krađa i prometnih nesreća, skraćujemo postupke provjerom automobilskih registracija i drugim informacijama. Kad vide policajce iz svoje zemlje u službenim odorama i čuju svoj jezik turisti  se pozitivno iznenade. Odmah je to drugačiji pristup, nekako otvoreniji i neposredniji, ugodnije se osjećaju. Većinom susrećemo ljude koji se tu vraćaju već godinama i jako im se sviđa. Rijetko nailazimo na nekoga tko je prvi put u Istri, kazao je Liber, policajac s dvadesetogodišnjim iskustvom, koji u projektu sudjeluje drugu godinu za redom.

Njegov kolega Marc Frank je uključen prvi put i potvrđuje da su sretni i ponosni što su izabrani, budući da u Austriji vlada velik interes za ovaj vid suradnje, a njihovo nadležno ministarstvo izabire samo nekolicinu. I Beč je turistički grad, kažu, ali se tamo turisti sasvim drugačije ponašaju - imaju razvijeniju sigurnosnu kulturu.

- Ovdje se jednostavno potpuno opuste. Kad uđu u more za sobom na plaži bez ikakvog nadzora ostave ne samo ručnike, već i novčanike s velikom količinom novca, mobitele i druge vrijedne stvari ili pak otiđu na izlet brodom i ponesu sve svoje dokumente. Upozoravamo ih da pripaze na takvo ponašanje, zaključaju vrata od hotelske sobe ili iznajmljenog stana, osiguraju svoj bicikl, kako bi izbjegli moguće krađe i druge probleme i kako si ne bi pokvarili odmor", objašnjava Liber.

Po potrebi odlaze i izvan Poreštine, u druge dijelove Istre i Hrvatske, pa su tako sudjelovali u osiguravanju i pružanju informacija na umaškom ATP turniru te na filmskim festivalima u Puli i Motovunu. Nedavno su putem austrijske ambasade pomogli da se s ljetovanja sigurno vrati kući jedna 15-godišnja djevojčica koja je odlučila otići autostopom, neovisno od svoje obitelji. Boštjanu Panteru je dosad najupečatljiviji događaj bio prometna nesreća u kojoj su teško ozlijeđene slovenske djevojke s čijim je ocem kasnije razgovarao, objasnio mu tijek događaja, što treba učiniti i kome se obratiti za automobil. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter