Bossi krece u razbijanje Italije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je u Rimu talijanski premijer Mario Monti predstavljao program sanacije talijanskog javnog duga i spašavanja zemlje od teških špekulativnih napada financijskih tržišta, u Vicenzi, u srcu razvijenog Veneta, održana je vatrena sjednica padanskog parlamenta, institucije koju su osnovali celnici Sjeverne lige.

Na tom burnom skupu lider sjevernjaka Umberto Bossi ustvrdio je da je Italija s Montijem izgubila ekonomsku bitku i sad cijeli sjever Italije nema više što tražiti unutar talijanske države.

- Trebamo razmisliti o mirnom odcjepljenju po uzoru na ono što se dogodilo u bivšoj Cehoslovackoj, u Rimu nemamo više što tražiti, rekao je Bossi, ciji je govor popracen aplauzima, usklicima i vijorenjem zastava.

Dodao je da su Lombardija i Veneto spremni na to i sad trebaju dobiti pristanak ostalih sjevernih regija od Piemontea do nama susjedne regije Friuli-Venezia Giulia.

Na skupu je govorio i bivši ministar unutrašnjih poslova u Berlusconijevoj vladi Roberto Maroni, koji je rekao da je vlada Marija Montija sredstvo u rukama bivših demokršcana u cilju razbijanja i uništenja Sjeverne lige.

- Ova vlada ima za konacni cilj normalizaciju sjevera Italije, padanskih regija, ona de facto nastavlja ono što je vec pokušao bivši socijalisticki premijer Bettino Craxi.

Nama ne trebaju saveznici, mi možemo sami odluciti o sudbini Padanije, imamo snagu i viziju sada kada je Europa doživjela težak poraz, rekao je Maroni.

Iz Vicenze je upucena poruka da Sjeverna liga pocinje novu sezonu borbe za odcjepljenje Padanije od Italije i da ce tu borbu voditi u Rimu i Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter