Boss u Trstu - cista carolija rocka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoje koncerti za koje želite da nikada ne završe. Upravo takav bio je koncert Brucea Springsteena i E Street Banda održan pred 30 tisuca posjetitelja na stadionu Nereo Rocco u Trstu. U nevjerojatnih 3 sata i 20 minuta Boss i ekipa još su jednom na najbolji moguci nacin opravdali status iskonskih rokera, glazbenika koji su danas u stanju bolje no itko predstaviti caroliju rocka kao glazbe koja u svojoj srži istodobno nudi zabavu i veselje, ali i bunt, stav i želju da se svijet mijenja nabolje.

Sve to, protkano olujom emocija i zadovoljstva, odnosno uživanju u "pregledu" Bossova stvaralaštva - odsvirao je tridesetak pjesama! - stalo je u tu proljetnu vecer u Trstu pri cemu su golemi doprinos dali i gledatelji koji su od pocetka skandiranjem i "la olom" dizali raspoloženje i stvorili iznimno pozitivnu atmosferu pa se vec od uvodnih taktova prve pjesme veceri - "Badlands" - dalo naslutiti kako cemo nazociti sjajnom koncertu.

Naravno, svetkovine rocka ne bi bilo da "orkestar" - petnaestak ih je bilo na pozornici - nije dao sve od sebe pri cemu su Bossov entuzijazam slijedili svi, a ovacije su zaslužili ponajprije briljantni gitaristi Steven Van Zandt i Nils Lofgreen koji su u nekim trenucima publiku dizali na noge više i od samog Springsteena. No, uz njih sjajna je bila i ritam-sekcija, odlican "mali Clemons" - necak pokojnog Clarensa Clemonsa, legendarnog saksofonista E Street Banda - puhacka sekcija topila se u soulu i zvuku New Orleansa, prateci vokali pokazivali su u pravom smislu rijeci što je to gospel, a što soul...

Jednostavno, savršena i razigrana kombinacija vrsnih glazbenika željnih svirke neumorno je redala pjesmu za pjesmom oduševljavajuci svakoga tko imalo voli rock glazbu.A puno je takvih bilo iz Hrvatske. Medu 30 tisuca posjetitelja teško je bilo odrediti njihov broj, ali "na travi" je bilo puno kockica, kao i na tribinama. Najljepši i najdraži dar dobili su vec u "Badlands" uvodu kad je Springsteen najprije pozdravio na talijanskom, a potom oduševio sve koji su stigli iz Lijepe Naše rekavši na hrvatskom: "Dobra vecer, Croatia. Kako ste!" Sve nakon toga bilo je - muzika! (Marinko KRMPOTIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter