Boss apsolutni vladar pozornica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U želji da dozna tko spada u 50 najvećih "live" izvođača 2013. godine, američki je časopis Rolling Stone okupio skupinu novinara, glazbenih stručnjaka i glazbenika, od Larsa Ulricha iz Metallice do Brittany Howard iz grupe Alabama Shakes, koji su izabrali svoje favorite. Kako bi mogli biti uvršteni na popis, njihovi su "miljenici" morali zadovoljiti nekoliko kriterija pa su tako u obzir ušli samo oni glazbenici koji su zadnju turneju održali u zadnjih pet godina te oni koji još nisu najavili odlazak u mirovinu.

Na prvom se mjestu našao Boss Bruce Springsteen, legendarni američki glazbenik čiji su koncerti posebni zbog toga što ni jedan nije jednak onom  prethodnom. Osim što se trudi da svaki njegov nastup bude jedinstven, slavni 63-godišnjak na svakom novom koncertu pokazuje da je u izvrsnoj formi. Potvrditi to mogu i svi  koji su ga imali prilike poslušati na aktualnoj turneji "Wrecking Ball" u sklopu koje je nedavno održao najduži koncert u karijeri. Bilo je to 31. srpnja u Helsinkiju, kada je njegov nastup trajao puna četiri sata i šest minuta. Fanovi i kolege Springsteena hvale i zbog toga što se na koncertima ne drži strogo pripremljenog popisa pjesama, već često ispunjava želje gledatelja i sa svojim bendom izvodi neočekivane pjesme ili pak obrade izvođača poput Ramonesa i Jackieja Wilsona.

Na drugom se mjestu našao Prince, još jedan slavni Amerikanac čiji koncerti vrhunac doživljavaju tijekom izvedbe megahita "Purple Rain", posebice onog njegovog dijela koji uključuje Princeov solo na gitari. Prema pisanju Rolling Stonea, pjevač trenutačno žari i pali pozornicama sa svojim novim bendom 3rd Eye Girl.

Treći su legendarni Rolling Stonesi. Nakon petogodišnjeg izbivanja s pozornica, vremešna se četvorka prošle godine vratila na scenu i obožavateljima ponudila izvedbe pjesama iz svih faza karijere, pa im se tako na repertoaru našla "Factory Girl", "Memory Motel", "Tumbling Dice", "Honky Tonk Women" i druge. Tim koncertima Mick Jagger i njegovo društvo pokazali su da ih se još uvijek može smatrati najvećim rock & roll bendom u svijetu. Kako bi sreća njihovih obožavatelja bila još veća, na nedavnim im se nastupima u izvedbi pjesme "Midnight Rambler" pridružio i bivši član Mick Taylor.

Četvrto je mjesto zauzeo kanadski bend Arcade Fire koji je, piše Rolling Stone, pokazao da emocionalno apokaliptičan indie rock može biti velik poput grupe U2 a da ne izgubi na svome kaotičnom intenzitetu. Vrhunac njihovih nastupa najčešće se događa tijekom izvedbe pjesme "Wake Up" s debitantskog albuma "Funeral". (Piše Ivana KOCIJAN/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter