Bosonogi: Ne dirajte nam budućnost!

Scena iz videa skupine "Bosonogi"
Scena iz videa skupine "Bosonogi"

Ovih je dana na mnoge adrese u Hrvatskoj, a među njima i raznim inspekcijama, Hrvatskim vodama, Istarskoj županiji, Ministarstvu zaštite okoliša i predsjednici države stigao videouradak udruge "Bosonogi" iz Pule s porukom "Ne dirajte nam budućnost". Skupina mladih otišla je, kako pišu, oprostiti se od nezagađenog potoka u koji će, kako navode, "uskoro krenuti ispuštanje fekalija iz okolnih sela". Upozoravaju da je "Grdoselski potok jedan od najljepših kanjona Istre i prašuma Hrvatske te pritok jezeru Butoniga, jedinom rezervoaru pitke vode".

Gradnja pročistača

"Bosonogi" su nedavno posjetili Grdoselo gdje se upravo gradi pročistač otpadnih voda, a budući da je gradilište neposredno uz ulaz na stazu koja vodi potokom između Grdosela i Katuna Grdoselskog, željeli su svoje nezadovoljstvo gradnjom pročistača izraziti videom koji je potom s adrese Borisa Stermotića poslan na mnoge adrese. Nezadovoljni su što će se voda iz pročistača ispuštati u okoliš i time ga onečistiti. Glasnogovornik "Bosonogih" 13-godišnji Bartol Toth kaže da su video snimili i poslali na razne adrese, ponajprije stoga da bi zaštitili staništa zaštićenog riječnog raka koji obitava u ovom potoku uz Grdoselo.

Glas Istre je već izvještavao o gradnji ovog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda SBR tehnologije, vrijednog 3,3 milijuna kuna (bez PDV-a). To je sustav aktivnog mulja koji se upotrebljava za pročišćavanje različitih tipova otpadnih voda od organskog biorazgradivog otpada. Osnovna razlika između konvencionalnih sustava s kontinuiranim protokom i SBR-a je u tomu da se u ovom sustavu svi koraci pročišćavanja odvijaju u jednom bazenu, ali su odvojeni vremenski.

Gradnju pročistača otpadnih voda u Grdoselu u cijelosti financira Istarski vodozaštitni sustav iz posebne naknade za gradnju ovih sustava koja se plaća u cijeni vode za piće u iznosu od jedne kune po kubičnom metru utrošene vode. Pročistač se gradi na pritoku Grdoselskog potoka koji prolazi kroz naselje, a završava u umjetnom akumulacijskom jezeru Butoniga. Gradnji pročistača prethodila je izgradnja kolektorske mreže naselja koja je dovršena početkom ove godine. Ti su radovi, koje je izvela pazinska Usluga, stajali 1,9 milijuna kuna (bez PDV-a). (Mirjan RIMANIĆ)

Video skupine Bosonogi možete pogledati ovdje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter