Bošnjak planirao napad na njujoršku podzemnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka savezna porota u utorak je državljanina SAD-a rodenog u Bosni i Hercegovini proglasila krivim za planiranje koordiniranog samoubilackog bombaškog napada na newyoršku podzemnu željeznicu 2009. po nalogu viših operativaca Al Kaide.

Adis Medunjanin (28) može biti osuden na kaznu doživotnog zatvora nakon što je proglašen krivim po svim tockama optužnice koje ukljucuju kovanje urote za provedbu samoubilackog napada na americkom tlu, dobivanje vojne obuke od Al Kaide i zavjeru za ubijanje americkih vojnika koji se bore u Afagnistanu.

Medunjaninov partner u zavjeri Najibullah Zazi uhicen je u rujnu 2009., nekoliko dana prije Medunjanina i treceg sudionika zavjere, Zareina Ahmdezaya. Oni su bili spremni provesti, kako je rekao državni odvjetnik Eric Holder, jednu od najozbiljnih teroristickih prijetnji Sjedinjenim Državama od napada 11. rujna 2001.

Tužitelji su tvrdili da je Medunjanin bio spreman i voljan sebe žrtvovati kako bi ubio na zapovijed Al Kaide i izvesti samoubilacki napad na americkom tlu, što su mu naložili operativci Al Kaide s kojima se susreo u Pakistanu.

"On je bio spreman na sebe staviti bombu, uci u newyoršku podzemnu željeznicu i detonirati je", rekao je jedan od tužitelja u završnoj rijeci prošloga tjedna pred okružnim sudom u Brooklynu u New Yorku.

Medunjanin, državljanin SAD-a roden u BiH, optužen je kao treci clan urotnicke skupine za provedbu bombaškog napada na podzemnu željeznicu 2009. Njegovi prijatelji iz srednje škole, 27-godišnji Ahmedzay i Zazi, priznali su da su s njime planirali napade i suraduju s vlastima u ocekivanju presude.


Podijeli: Facebook Twiter