Bošnjacima treba osigurati posebnu izbornu jedinicu

Stranka demokratske akcije Hrvatske predstavila kandidata Mirsada Srebrenikovića (D. B. P.)
Stranka demokratske akcije Hrvatske predstavila kandidata Mirsada Srebrenikovića (D. B. P.)

Pod motom "Bošnjaci u Hrvatskoj ne čekaju bolju budućnost, oni je stvaraju", u četvrtak se u Puli predstavio kandidat bošnjačke nacionalne manjine i predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) Mirsad Srebreniković koji će se za naklonost birača boriti u 12. izbornoj jedinici. Srebreniković je tom prigodom istaknuo da su ovi izbori prilika da se podigne razina političke kulture, rekavši da je nužno da zbiju vlastite redove i vrate povjerenje u SDAH, kao stranku koja se prvenstveno brine za očuvanje ravnopravnosti bošnjačkog naroda.

- Zalažemo se za ambiciozniju konzumaciju Bošnjaka, druge po brojnosti nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a ujedno inzistiramo i na njihovu znatno širem opsegu. Stoga zahtijevamo da pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u posebnoj svojoj jedinici biraju zastupnika u Hrvatski sabor na temelju povijesne i suvremene značajnosti Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, kazao je Srebreniković. Naglasio je "da žele Hrvatsku koja uzima na znanje vjerske i etničke razlike, ali koja ne prešućuje da su kudikamo veće bliskosti nego razlike između hrvatskog i bošnjačkog naroda.

- U obranu hrvatske domovine ustalo je 25 tisuća Bošnjaka, a preko 1.180 ih je dalo svoje živote. Zbog iznimnog doprinosa Bošnjaka tijekom Domovinskog rata, SDAH zahtjeva mjesto zamjenika ili pomoćnika ministra branitelja za osobu iz bošnjačke braniteljske populacije, kazao je Srebreniković. Naglasio je da će stranka podržati osnivanje udruženja bošnjačkih studenata te pokrenuti stipendije i pomoći studentima i učenicima.

- Ujedno ćemo ukazivati i raditi na ispravljanju diskriminacije pripadnika bošnjačke nacionalne manjine koji kad dožive punoljetnost, bivaju izbrisani iz popisa Bošnjaka. SDAH će putem Savjeta za nacionalne manjine, podupirati i pomagati rad bošnjačkih udruga i asocijacija u svrhu očuvanja bošnjačke kulture, identiteta i jezika. Podržat ćemo u Hrvatskom saboru one koji budu radili za boljitak hrvatskih građana i društva u cjelini razvijali gospodarske projekte i zapošljavanje, te se zalagali za vladavinu prava prema standardima uređenih država, zaključio je Srebreniković. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter