Bošnjaci u Raši očekuju barem mjesto donačelnika

Mersudin Smajlović, Senad Pršić i Šućuralija Bašić (I. RADIĆ)
Mersudin Smajlović, Senad Pršić i Šućuralija Bašić (I. RADIĆ)

Učinit ćemo sve da Bošnjaci kao manjina uđu u statute općina i grada, što po brojnosti, ali i ulozi u doprinosu razvoju Labinštine, sigurno zaslužuju, poručio je Mersudin Smajlović, predsjednik labinskog ogranka Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) na  konferenciji za novinare. Najvažniji je to stavak, istaknuo je Smajlović, iz predstavljenog, svježe potpisanog sporazuma o suradnji labinske, raške i kršanske podružnice stranke te Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) na lokalnim izborima u svibnju. 

Predsjednik NZBI-ja Senad Pršić naglasio je da se specifičnosti bošnjačke manjine ne mogu očuvati samo kroz kulturno djelovanje te udruge, već ih je, smatra, potrebno artikulirati kroz političku stranku.    

- Na Labinštini smo sudionici dobrog suživota već više od 50 godina i ovdje moramo tražiti mehanizme koji će nam omogućiti da konzumiramo sve što nas pripada po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, od onog na kulturnu autonomiju, do sudjelovanja u lokalnoj samoupravi, zapošljavanja u javnim ustanovama i organizacijama. Trebali bismo sudjelovati u vlasti, imati barem dogradonačelnika, jer bi takva pozicija, a ne kakvo vijećničko mjesto, nama bila prava garancija, kazao je Pršić.

Čelnik raškog SDAH-a Šućuralija Bašić najavio je skorašnje potpisivanje suradnje s BDSH-om, koju naziva povijesnom jer će, podcrtava, te dvije stranke koalirati samo u ovoj općini.

- Naglasak stavljamo na čovjeka, zanemarit ćemo prijašnje sitne stranačke interese i dokazati da smo zainteresirani za napredak općine i boljitak svih stanovnika. S obzirom na brojnost Bošnjaka, najmanje što očekujemo jest donačelničko mjesto i funkcija predsjednika ili zamjenika vijeća. Želja nam je da oživimo Rašu koja stalno propada, kategoričan je Bašić.

Ne pronađu li kandidata za načelnika koji je spreman uslišati njihove zahtjeve, SDAH je spreman, zaključio je Bašić, istaknuti svoga pretendenta. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter