Bošnjaci pregovaraju i s IDS-om i sa SDP-om

Jusuf Šehanović i Senad Pršić (M. MIJOŠEK)
Jusuf Šehanović i Senad Pršić (M. MIJOŠEK)

- Dosad smo u Istri dobro surađivali s IDS-om i SDP-om, koje su ujedno najozbiljnije liste na predstojećim lokalnim izborima, i s njima smo već započeli razgovore, kao i s pojedinim kandidatima za župana, otkrio je na današnjoj konferenciji za novinare Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri.

Kazao je da će poduprijeti onog kandidata i stranku čiji program bude socijalan i politički pravedan, odnosno koji bude sadržavao načela borbe za sve građane, uz naravno senzibilnost prema problemima manjina.

- Možemo biti zadovoljni dosadašnjim odnosom vladajućih prema nama, ali uvijek ima mjesta za napredak, kazao je Pršić te dodao da su otvoreni za razgovore sa svim strankama. Napomenuo je da ne moraju pod svaku cijenu nekome dati potporu, ali da će se u svakom slučaju zalagati za suradnju s vladajućima, ma tko to bio.

Dopredsjednik NZBI-ja Jusuf Šehanović rekao je, pak, da su Bošnjaci u Istri, uz Albance, najviše zakinuti, počevši od sredstava koja dobivaju za očuvanje identiteta, odnosno programe, pa do neadekvatnih prostora u kojima djeluju.

- Bio sam preneražen i ogorčen vidjevši koliko malo Bošnjaci dobivaju novca u usporedbi s drugim manjinskim zajednicama u Istri, upozorio je Šehanović.

Ne traže Bošnjaci, kako su rekli predstavnici njihove zajednice, ni više ni manje od drugih, niti da budu privilegirani, nego da se kod dodjeljivanja novca obrati pozornost na to koliko ih ima prema posljednjem popisu stanovništva.

Šehanović je pritom rekao da je njihov broj toliki da u konačnici mogu utjecati i na izborne rezultate.

Lokalni političari se, smatra Merim Omanović, često busaju o grudi ističući istarsku multikulturalnost. "BiH je kolijevka međusobnog poštivanja različitih kultura. Iz tih primjera treba učiti", istaknuo je. (B. ŽIŽOVIĆ)

U Puli proslava Dana nezavisnosti BiH

Predstavnici bošnjačke zajednice podsjetili su da se 29. veljače obilježava Dan nezavisnosti BiH. U povodu toga preksutra će se u hotelu Puli organizirati druženje na koje su svi pozvani. Naglasili su da se 1992. na referendumu za samostalnost BiH izjasnilo 66 posto građana svih nacionalnosti.


Podijeli: Facebook Twiter