Bošnjaci, izjasnite se kao takvi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu proslave 20. godišnjice rada Stranke demokratske akcije (SDA) pulski ogranak održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelirao kod Bošnjaka da se prilikom iduceg popisivanja stanovništva u svibnju 2011. izjasne kao takvi - a ne kao Muslimani ili Bosanci, cime bi bili evidentirani kao nepoznati - da bi dobili izbornu jedinicu.

Trenutno se izjasnilo svega 10 posto Bošnjaka, a cilj politickog osvješcivanja je da se dosegne 80 posto. U stranci, naime, smatraju da bi mogli imati 1,5 posto pripadnika manjine, cime bi povecali broj svojih zastupnika u parlamentu.

Predsjednik ogranka Kemal Velagic osvrnuo se na dosadašnji rad stranke i kazao da su zadnjih 15 godina na uzlaznoj putanji te jaci nego ikad.

"Ostali smo cistog obraza i pošteni. U dogovoru s vlasti riješili smo problem groblja, a rješavamo i probleme zapošljavanja, stipendiranja, školarine, stanova, socijale… Takoder, u tijeku je osnivanje asocijacije mladih i žena. Kod nas nema privatnih interesa jer brigu usmjeravamo k našim clanovima i simpatizerima", istaknuo je Velagic i dodao da ce rodendanska proslava biti održana na jesen.

Dopredsjednik Ilijaz Ališkovic dotaknuo se teme novoizglasanih ustavnih promjena o dodatnom pravu glasanja manjinskih zajednica koje omogucuju Bošnjacima da se izbore za Ustavom zagarantirana prava.

"Za koordinaciju istarskih ogranaka uskoro ce biti zadužen županijski ogranak SDA-a, ciji je postupak osnivanja pokrenut", najavio je clan predsjedništva Mersudin Smajlovic i dodao da ce taj ogranak voditi racuna o onim Bošnjacima koji žive izvan postojecih šest ogranaka.

Na presici je bio prisutan i clan predsjedništva bosanskog SDA Josip Jurišic, koji je kazao da Istra u RH i Europi predstavlja primjer uspješnog funkcioniranja multinacionalne sredine te najavio da je u tijeku formiranje tijela koje ce biti zaduženo za koordinaciju stranaka na podrucju bivše Jugoslavije, kao i da ce predstavnik za Hrvatsku biti Hasan Catic.


Podijeli: Facebook Twiter