Bošnjaci Istre zajednički slave Dan neovisnosti

Mirela Karić, Muhamed i Tatjana Muratagić te Mehmed Džekić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mirela Karić, Muhamed i Tatjana Muratagić te Mehmed Džekić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Grada Labina, pod pokroviteljstvom Istarske županije, gradova Buzeta i Labina, organiziraju središnju svečanost u povodu obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, koja će se održati u nedjelju, 5. u 18 sati u Kino dvorani Labin.

Program obilježavanja na konferenciji za novinare najavili su predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina Mehmed Džekić, predsjednica KUD-a Đulistan i članica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Labina Mirela Karić i predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Buzetu Tatjana Muratagić.

U nedjeljnom programu, kojeg vodi Aida Muratagić, recitalu Domovini sudjeluju: Esad Ahmić i Wail Hevešević; pjesmom Domovini pjevački zbor Buzetski biseri Buzet; prigodan referat u povodu Dana neovisnosti podnijet će Salmir Mrkaljević; slijedi obraćanje gostiju te nastup KUD-a Đulistan Labin i Kršanski ljiljani Kršan, dok će Sevdalinku u srcu izvesti Denis Dedić i Alisa Čeliković.

Predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić pozvao je sve pripadnike bošnjačke nacionalne manjine, kao i sve građane, da se odazovu svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti BiH. Po završetku programa organizirat će se zabavni program u prostorijama Bošnjačkog kluba Sevdah u Labinu.

- Središnja je to proslava za Istru kojom se želi uključiti sve bošnjačke asocijacije i sve one koji se bave promicanjem bošnjačke kulture i običaja. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine prošle je godine pokrenulo zajedničko obilježavanje značajnih datuma. U ožujku prošle godine su Bošnjaci Umaga bili domaćini središnje proslave Dana neovisnosti BiH, potom su Bošnjaci Vodnjana ugostili sudionike središnje proslave Dana državnosti, a sada je red na Labin, gdje zajedno s bošnjačkim asocijacijama Labina i drugim asocijacijama Bošnjaka iz čitave Istre, zajednički obilježavamo Dan neovisnosti koji se obilježava 1. ožujka još od 1992. godine, izjavio je Muratagić.

"Dan neovisnosti i svi značajni datumi BiH, naše matične domovine, jedan su od elemenata našeg nacionalnog identiteta na čije obilježavanje imamo pravo sukladno članku 14. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Time potičemo mlade na očuvanje bošnjačkog identiteta", poručio je Mehmed Džekić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter