Bosnar izlazi iz zatvora, skupio 1,5 mil. kn jamstva

Moći će se braniti sa slobode – dr. Alan Bosnar (V. KARUZA/NL)
Moći će se braniti sa slobode – dr. Alan Bosnar (V. KARUZA/NL)

Nakon 13 dana istražnog zatvora, na vidiku je sloboda za dr. Alana Bosnara, uhićenog predstojnika Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. Osumnjičen je da je primio mito i zlorabio položaj te se sumnja da je time počinjena šteta od najmanje 800.000 kuna. Kako neslužbeno saznajemo, jučer poslijepodne Bosnarov odvjetnički tim je predao Županijskom sudu jamstvo koje bi trebalo biti garancija da osumnjičenik neće pobjeći i da se u nastavku istrage može braniti sa slobode.

Sudac istrage Duško Tišma je kao jamstvo već ranije odredio 1,5 milijuna kuna. Saznajemo da je jamstvo dano u nekretninama, a navodno je skupljeno izvan kruga najuže rodbine jer je imovina dr. Bosnara i većeg dijela njegove obitelji blokirana nakon izbijanja afere po zahtjevu USKOK-a.

Dr. Alan Bosnar uhićen je u Rijeci prije dva tjedna, 10. travnja, u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a. Dan kasnije smješten je u riječki zatvor. Istražni zatvor mu je određen po dvjema točkama, zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati istražni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Bosnar se sumnjiči da je od rujna 2007. do travnja ove godine primao mito u ukupnom iznosu od najmanje 320 tisuća kuna. Tereti se i da je u tom razdoblju počinio više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio ilegalnu korist od najmanje 480 tisuća kuna.

Na vidjelo je izbilo da je dr. Bosnar iznuđivao mito od svojih djelatnika. USKOK sumnjiči Bosnara da je svoje suradnike, liječnike i sudske vještake, praktički pretvorio u roblje koje mu je svaki mjesec moralo predavati postotak svojih prihoda, navodno od dežurstava, obdukcija i drugih poslova na Zavodu.

Frustracije su se sakupljale sve dok dvojici doktora nije prekipjelo. Ne znajući više što bi, otišli su odvjetniku po savjet i povjerili mu svoj problem. On im je savjetovao da slučaj treba prijaviti policiji i USKOK-u...

O tome kako je "pao" dr. Bosnar i kakvi sve dokazi postoje protiv njega istražitelji nerado govore, ali neslužbeno se doznaje da je prisluškivan, a krunski dokaz mogla bi biti posljednja primopredaja novca, koju je nadzirala policija. (pišu I. MIKULIČIĆ, F. VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter