Boškoski optužen za ubojstvo

LJube Boškoski (REUTERS)
LJube Boškoski (REUTERS)

Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski optužen je zajedno s još 14 osoba za ubojstvo dvojice muškaraca u srpnju 2001., izvijestili su u četvrtak makedonski mediji.

Prema optužnici, dvostruko ubojstvo u Skoplju 2001. izvršila su dvojica srbijanskih državljana koji se sada nalaze u bijegu, a osim Boškoskog optuženo je i više bivših i aktivnih policajaca koji su navodno sudjelovali u organizaciji. Boškoski je u vrijeme zločina bio ministar unutarnjih poslova.

Kako piše makedonski list Dnevnik, do ubojstva Marana Tuševskog i njegova prijatelja Kire Janeva došlo je zbog sukoba s Boškoskim. Prema saznanjima istražitelja, riječ je o nesuglasicama zbog podjele plijena u zajedničkoj ucjeni jednog poznatog makedonskog poduzetnika.

Boškoski je iznos iz ucjene, riječ je o 50.000 eura, zadržao za sebe, nakon čega je dobio prijetnje od Tuševskog. Ministar je potom navodno angažirao jednog mjesnog kriminalca da organizira ubojstvo. Samo izvršenje zločina povjereno je trojici Srba koji su bili uključeni u obuku posebne postrojbe makedonske policije, navodi se u optužnici.

Boškoski se već nalazi u zatvoru, gdje izdržava petogodišnju kaznu zbog financijskih malverzacija za vrijeme prošlih parlamentarnih izbora u Makedoniji. Njegova stranka "Ujedinjeni za Makedoniju" nije uspjela ući u parlament.

U svibnju 2010. Boškoski je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobođen optužbe da je vrijeme sukoba u Makedoniji 2001. nije poduzeo ništa kako bi spriječio umorstvo osam albanskih civila, te da nije kaznio policajce koji su zlostavljali civile. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter