Boško Petrovic junak jazz Porina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prerano preminuli velikan jazza Boško Petrovic bio je glavni junak ovogodišnje dodjele diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza. Na velikoj svecanosti u zagrebackoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Petrovic je posthumno trijumfirao u dvjema kategorijama - za najbolji album jazz glazbe "From Moscow To L.A.", u duetu s Nevenom Frangešom i za najbolju izvedbu jazz glazbe, za isti album. Nagrade je preuzeo Neven Frangeš.

Dinamicnu je vecer u Lisinskom ipak otvorila klasika. Prvi je put izvedena integralna verzija uvertire opere "Porin" Vatroslava Lisinskog, i to u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a, koji je na Porinu nastupio prvi put u njegovoj osamnaestljetnoj povijesti. Pod ravnanjem Mladena Tarbuka, orkestar je suvereno odradio cijelu vecer, pa tako i zanimljivo zatvaranje, ponovo izvedbom iste uvertire, ali ovaj put u izvodenju vecine nominiranih i nagradenih klasicara i jazzera.

Emotivni trenutak na sceni Lisinskog bio je tijekom dodjele Porina za životno djelo maestru Josipu Klimi. Spontane stojece ovacije nisu mogle ostaviti ravnodušnog sina Josipa Klime, koji je nagradu preuzeo umjesto oca i posvetio je i svojoj majci.

Najbolju skladbu klasicne glazbe inace je prema mišljenju struke izveo Davorin Kempf "Freska za orgulje i veliki orkestar". Najbolji album klasicne glazbe je "Glazba... Prijateljstvo" Marije Pavlovic i Martine Filjak. Najbolja izvedba klasicne glazbe je ona mladog Filipa Mercepa - "Tafate / Dream Of The Cherry Blossoms / Generalife".

Najbolji inozemni album klasicne glazbe je "Handel: Mezzo-Soprano Opera Arias" Maxa Emmanuela Cencica, a najbolji inozemni album jazz glazbe je "Silver Pony" Cassandre Wilson.

Tijekom veceri nastupili su još i Marija Pavlovic, Viktor Vidovic, Filip Mercep, Zagrebacki kvartet, Matija Dedic, Borna Šercar's Jazziana Croatica, uz posebne goste veceri - sopranisticu Adelu Golac-Rilovic i duo slavnih gitarista - Petrita Çekua i Zorana Dukica.


Podijeli: Facebook Twiter