Boškarin u svijetu gastronomske fantazije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni najveci optimisti ne bi mogli zamisliti što se sve od istarskog goveda može pripremiti! Tu raskoš okusa mogli su kušati brojni uzvanici i gosti koji su se u srijedu navecer okupili u restoranu rovinjskog hotela Monte Mulini ne bi li isprobali delicije što su ih, pod kuharskom palicom dvojice vrsnih kuhara - Tomislava Gretica i Roberta Perica, pripremili djelatnici tridesetak ugostiteljskih objekata s podrucja Istarske i Primorsko-goranske županije.

Rezultati su to dvodnevne radionice na kojoj su se isprobavale mogucnosti sljubljivanja mesa istarskog goveda s drugim namirnicama da bi se na promocijskoj veceri predstavilo cak šest oglednih jela, koja su, naravno, bila popracena dobrom vinskom kapljicom. Ovog puta radilo se o vinima porecke Lagune.

No, prije degustacije valjalo se zahvaliti svima koji su omogucili održavanje ovih radionica te podijeliti certifikate ugostiteljima koji ce na svojim menijima imati jela od boškarina. Diplome, koje su ujedno i garancija kvalitete, dobila su cetrdeset i dva ugostiteljska objekta.

Šest je prezentiranih jela govorilo više od rijeci. Kulinarska prica pocela je paštetom od jetre boškarina sa želeom od luka, Capel de prete na nacin starog Rubena, a okoncana je slatkim manikaretima s kravljom skutom i friganom rukolom. A izmedu toga sve sami mmm?

Recimo samo da se kušao i mišic od boškarina u vakuumu s glaziranom cikorijom i žumanjkom u kremi, ravioli od krumpira s nadjevom od boškarina na poširanoj tikvi i suhim pomidorima te dimljena rebra od boškarina.

Kulinarski majstori - ucitelji Robert Peric i Tomislav Gretic, nisu krili zadovoljstvo ucincima i elanom svojih ucenika, redom vrsnih kuhara.

- Radilo se u dvije ekipe i pripremljeno je mnogo izvrsnih i zanimljivih jela. Osobno, uvijek guštam radeci u grupama, jer tako imaš odlicnu priliku od svakog pojedinca nauciti nešto novo. Tisucu ljudi daje tisucu ideja, zakljucio je Gretic, chef majstor i direktor Monte Mulinija.

Vrsni kuhar i predavac na pulskoj kuharskoj Akademiji Robert Peric posljednju je radionicu okarakterizirao inovativnom.

- Ovog puta cilj nam nije bio nauciti kuhati - jer u pitanju su bili vrsni kuhari - vec idealno spojiti namirnice i okuse i napraviti nešto novo kako bi se dobilo vrhunsko jelo. Osim na okus hrane, iznimno se pazilo i na drugi, ne manje važan segment, u svjetlu one da se prvo jede ocima a potom ustima, kaže Peric.

Dakle, zadovoljni su i gosti i majstori kuhinje. Istarski je boškarin poletio u svijet gastronomske fantazije.


Podijeli: Facebook Twiter